Fostul ministru Sebastian Vlădescu, trimis în judecată pentru corupție. Mita uriașă pe care ar fi primit-o

Ultima actualizare: 15-06-2020 16:19
Fostul ministru Sebastian Vlădescu, trimis în judecată pentru corupție. Mita uriașă pe care ar fi primit-o
Inquam/ Liviu Florin Albei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, luni, începerea judecării pe fond în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată.

 

În același dosar se începe judecarea pe fond și împotriva inculpaților Mircea Ionuț Costea (la data comiterii faptelor funcționar în Ministerul Finanțelor), Mihaela Mititelu (apropiată a conducerii CFR), Cristian Alexandru Boureanu (la acea dată, deputat) și Constantin Dăscălescu (secretar de stat în Ministerul Transporturilor).

”În temeiul art.346 alin.2 Cod procedură penală, respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Costea Mircea Ionuţ, Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Mititelu Mihaela şi Boureanu Cristian Alexandru. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.89/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Costea Mircea Ionuţ, Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Mititelu Mihaela, Boureanu Cristian Alexandru şi Dascălu Constantin. Onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţi, în procedura de cameră preliminară, în cuantum de câte 150 lei, se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, astăzi, 15 iunie 2020”, se arată într-un comunicat al Curții Supreme.

 

Mită de 20 de milioane de euro, în perioada 2005-2017

 

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost trimis în judecată de DNA în acest dosar pe 15 noiembrie 2019 pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect infracţiuni de corupţie săvârşite în perioada 2005 - 2017, respectiv plăţi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro de către o companie străină, cu titlu de comisioane, unor oficiali români în legătură cu încheierea şi executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi fostul deputat Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influenţă.

De asemenea, au fost deferiţi Justiţiei Mircea Ionuţ Costea (fost angajat la Ministerul Finanţelor şi fost director al Eximbank) - trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită şi Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor) - luare de mită.

Într-un dosar separat, în luna martie, a fost trimis în judecată omul de afaceri Josef Hornegger, care a recunoscut că a dat mită mai multor oficiali români, printre care se află şi Sebastian Vlădescu.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO