Sentinta in dosarul "Transformatorul" a fost amanata. Ce a declarat fostul ministru Relu Fenechiu

×
Codul embed a fost copiat

Emotiile n-au trecut pentru Relu Fenechiu. Completul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a amanat sentinta in dosarul "Transformatorul", in care e cercetat fostul ministru al Transporturilor.

Miercuri, 8 ianuarie

Prima instanta l-a condamnat pe Relu Fenechiu la 5 ani de inchisoare, fapt ce a atras demisia sa din Guvern.

Procurorii au facut recurs si au cerut marirea pedepsei. Relu Fenechiu este acuzat ca in urma cu mai bine de 10 ani a vandut statului transformatoare vechi la preturi "de noi".

Marti, 7 ianuarie

Citește și
Relu Fenechiu
Ce s-a intamplat in "Dosarul Transformatorul", motivul pentru care Relu Fenechiu a fost condamnat
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Curtea suprema a reluat marti judecarea recursurilor din dosarul "Transformatorul", in care fostul ministru Relu Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare.

Pe fond, el a fost condamnat pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, devenind astfel primul ministru in functie, din Romania, care a fost condamnat la inchisoare.

La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian. Decizia a fost atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori al instantei supreme. In urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din functia de ministru al Transporturilor.

Dosarul lui Relu Fenechiu este judecat acum de un complet de cinci judecatori de la Curtea Suprema, decizia acestui complet fiind definitiva, astfel ca la finalul procesului, fostul ministru va afla daca intra sau nu in inchisoare.

Fenechiu nu se teme!

Relu Fenechiu a declarat, marti, la intrarea in sediul ICCJ, ca nu se teme de o condamnare, dupa ce s-a intamplat ieri, precizand ca spera sa fie achitat.

Fostul ministru a mai spus ca este pentru prima oara cand un om de afaceri ajunge in fata instantei pentru un astfel de caz, o complicitate care nu este gandita decat prin prisma faptului ca un martor a afirmat ca l-a vazut o data in cabinetul unui director si prin prisma faptului ca anumite plati ale facturilor s-au facut inainte de termenul scandent.

"Niciodata nu a existat in istorie o condamnare pentru o astfel de fapta", a spus Fenechiu.

Liberalul a adaugat ca spera sa fie achitat de Completul de cinci judecatori al instantei supreme, dar ia in calcul si posibilitatea de a fi condamnat, "pentru ca traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul". Fenechiu a precizat insa ca, in opinia lui, judecatorii vor lua in considerare probele elocvente, sustinand ca el crede ca mai exista si dreptate in Romania

Intrebat daca se teme ca va fi condamnat, Fenechiu a spus ca se teme de foarte putine lucru, pentru ca a trecut prin multe lucruri, precizand ca nu se teme pentru el, ci pentru familia sa.

"Nu mi-e teama de o condamnare, dupa ce s-a intamplat ieri (condamnarea la patru ani de inchisoare cu executare a fostului premier Adrian Nastase, n.r.). Mi-as dori foarte mult ca procesul acesta sa fie televizat", a mai spus Fenechiu, precizand ca va cere instantei, daca se poate, acest lucru, pentru ca toata lumea sa vada ce se intampla.

Fenechiu a mai spus ca nu a gresit cu absolut nimic si ca a fost si este un om de afaceri care a facut demersuri pentru a-si vinde marfa. Relu Fenechiu a mai spus ca a fost acuzat in mass-media ca a vandut produse vechi, scumpe, inutilizabile, care erau ramase pe stoc.

"Exista documente clare care arata ca in perioada 2002-2004 produsele vandute de firmele la care eram eu actionat erau de patru-cinci ori mai ieftine. Am adus dovezi ca produsele similare, care puteau exista pe piata de la firme similare, erau de patru-cinci ori mai scumpe", a precizat Fenechiu.

In opinia lui Fenechiu, instanta ar trebui sa permita o expertiza contabila si tehnica, pentru a arata ca produsele au fost vandute, nu au ramas in stoc la firmele care le-au cumparat, dar si pentru a arata ca tot sistemul energetic foloseste produse fabricate inainte de 1990.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, fiind acuzat ca, prin firmele sale, a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei. Faptele de care este acuzat au fost comise in perioada in care acesta nu era parlamentar.

Presedintele Traian Basescu si opozitia s-au exprimat in mai multe randuri in legatura cu faptul ca Fenechiu este membru in Guvern in conditiile in care exista un proces penal in care era implicat. Cu toate acestea, atat premierul Victor Ponta cat si presedintele Senatului, liderul liberal Crin Antonescu, l-au sustinut pe vicepresedintele PNL, cu precizarea ca acesta va pleca de la Palatul Victoria daca va fi condamnat.

Pe 21 iunie 2013, presedintele PNL sustinea, intr-o conferinta sustinuta impreuna cu Relu Fenechiu, ca liberalul este "un ministru excelent, cu un mandat exemplar".

"Nu avem altceva decat sa speram ca justitia va fi dreapta si ca aceasta justitie dreapta il va declara nevinovat. Mai mult nu avem ce sa comentam", afirma Crin Antonescu la acea data. Tot cu acea ocazie, Antonescu reitera, raspunzand unei intrebari, ca in situatia unei condamnari, ministrul Fenechiu trebuie sa paraseasca Guvernul.

De asemenea, premierul Victor Ponta s-a exprimat, in cateva ocazii, in legatura cu situatia ministrului Transporturilor in cele doua cazuri posibile: "Am discutat de mai multe ori, si cu Basescu, si cu Antonescu, si cu Fenechiu: in momentul in care Curtea Suprema se va pronunta in dosarul lui Fenechiu, sunt doua variante, daca il condamna in prima instanta - ceea ce, sigur, nu-mi doresc - in acea zi Fenechiu va demisiona, daca il achita, m-as bucura si cred ca foarte multi dintre cei care l-au criticat in aceasta perioada isi vor da seama ca au gresit".

Relu Fenechiu are 48 de ani, este de profesie inginer specializat in tehnologia constructiei de masini, este lider al PNL Iasi si se afla la al patrulea mandat de deputat.

Dupa ce a devenit parlamentar, a urmat cursuri de masterat in marketing, economia si managementul mediului, dar si un doctorat privind "Strategii de adecvare a organizatiilor la situatiile de risc si criza".

Fenechiu a devenit membru al PNL in 1996, iar din 2004 este presedintele filialei PNL Iasi. In acelasi an a fost ales deputat, apoi reales in aceasta demnitate in 2008, dar si in 2012. El a obtinut pozitia de vicepresedinte al PNL in 2008 si si-a dovedit abilitatea, la inceputul lui 2009, de a schimba tabara in PNL, imediat dupa negocierile esuate intre Calin Popescu Tariceanu si PDL privind formarea unui noi Guvern. Primul semnal pentru organizarea congresului in care Tariceanu urma sa piarda sefia partidului il dadu-se indirect finul lui Fenechiu, Valerian Salavastru. Acesta ii reprosa presedintelui PNL, din postura de fost secretar coordonator al PNL Iasi, ca nu ar fi avut mandat din partea partidului in momentul in care a decis ca partidul sa ramana in opozitie.

Pana atunci, in guvernarea Tariceanu filiala PNL Iasi condusa de Fenechiu a beneficiat de doua posturi ministeriale, respectiv cel al lui Varujan Vosganian si Cristian Adomnitei.

La momentul Congresului din 2009, Fenechiu impreuna cu Ludovic Orban, Norica Nicolai, Radu Stroe au ales sa-l sprijine pe Antonescu impotriva lui Tariceanu, in perspectiva alegerilor prezidentiale.

Ulterior, Fenechiu s-a numarat intre cei care au ramas in echipa lui Antonescu si dupa pierderea alegerilor prezidentiale din 2009, fiind ales din nou vicepresedinte al PNL la congresul din 2010.

Totodata, liderul PNL Iasi s-a aflat intre cei care au finantat, pe datorie, campania la prezidentiale a presedintelui PNL. Firma detinta de Fenechiu, SC La Rocca SRL, a somat dupa alegeri PNL sa plateasca o datorie de 947.000 de euro, constand intr-o datorie a partidului pentru un contract de furnizare de materiale electorale.

Relu Fenechiu a fost coordonatorul campaniei PNL la referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Basescu.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Relu Fenechiu, refuzat din nou de judecatori. Proba din Dosarul Transformatorul pe care o contesta
Relu Fenechiu, refuzat din nou de judecatori. Proba din Dosarul Transformatorul pe care o contesta

Relu Fenechiu contesta cea mai importanta proba a acuzarii, care i-a adus condamnarea la 5 ani de inchisoare in dosarul Transformatorul: raportul Garzii Financiare, care a stabilit prejudiciul si despre care fostul ministru spune ca e incorect si ilegal.

Ce s-a intamplat in
Ce s-a intamplat in "Dosarul Transformatorul", motivul pentru care Relu Fenechiu a fost condamnat

Liberalul Relu Fenechiu paraseste Guvernul Ponta in ziua in care a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Tranformatorul", dupa ce a fost sustinut pana in ultima clipa atat de catre Crin Antonescu si Victor Ponta.

Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani cu EXECUTARE. Sentinta este definitiva
Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani cu EXECUTARE. Sentinta este definitiva

Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Transformatorul". Fostul ministru mai este obligat de instanta sa plateasca si trei milioane de lei daune materiale.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.