Fostul europarlamentar Adrian Severin, urmarit penal intr-un dosar de spalare de bani. Procurorii DNA i-au pus sechestru

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii anticoruptie vorbesc despre contracte de consultanta fictive incheiate de biroul de europarlamentar al lui Adrian Severin.

Potrivit Agerpres, magistratii au dispus extinderea urmarii penale fata de Severin, dupa ce facusera un anunt similar in privinta fostilor asistenti ai acestuia de la Parlamentul European:Anne-Rose-Marie Juganaru, in prezent secretar de stat in Ministerul Mediului, si Florin-Leontin Abraham, nepot al avocatului Pavel Abraham, „cu privire la savarsirea infractiunii de spalare de bani, in forma continuata.”

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus extinderea urmarii penale fata de suspectul ADRIAN SEVERIN, membru al Parlamentului European, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la spalare de bani, in forma continuata.

In ordonanta de extindere a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Severin Adrian a incheiat, fie in nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care facea parte, din Parlamentul European, un numar de 20 de contracte de consultanta cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constand in realizarea unor studii.
In perioada respectiva, singurele activitati inregistrate de societatile in cauza au fost cele in relatia cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care facea parte.
Ulterior, societatile comerciale respective nu au mai avut nici un fel de activitate, iar in prezent toate figureaza ca fiind radiate din Registrul Comertului.
In aceeasi perioada, suspectul Adrian Severin cu intentie si in coniventa cu suspectii Juganaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin – Leontin si o alta persoana, a actionat in vederea disimularii originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontarile frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de catre societatile din grup catre o fundatie, prin incheierea unor contracte fictive de pregatire si instruire a personalului.
Concret, din actele de urmarire penala a rezultat faptul ca platile efectuate in contextul de mai sus nu au la baza operatiuni reale.
Pentru a da o aparenta de legalitate transferurilor efectuate, suspectii au convenit disimularea acestora sub forma platii unor servicii de pregatire profesionala a angajatilor, desi aceeasi angajati ai societatilor in cauza au fost angajati si la fundatia respectiva, iar obiectul contractelor incheiate pentru justificarea platilor este similar.
Mai mult, numerele de ordine ale contractelor incheiate de fundatie cu societatile in cauza sunt consecutive, ceea ce indica faptul ca nu au existat contracte incheiate si cu alti potentiali beneficiari ai unor astfel de cursuri.
In plus, o parte din platile facturate de fundatia respectiva catre societatile comerciale „beneficiare” era ulterioara incheierii raporturilor de munca cu acei salariati, acestia fiind angajatii unei alte societati din grup, la momentul respectiv.

Citește și
Adrian Severin
"Sunt victima unui asasinat politic". Cum se apara Adrian Severin de acuzatiile de coruptie
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Suspectului Adrian Severin, i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala”, se arata in comunicatul procurorilor.

Adrian Severin a iesit in jurul orei 12 de la DNA si a precizat ca este vorba de o continuare a dosarului de coruptie in care este judecat incepand din 2013. Procurorii il acuza de luare de mita si trafic de influenta, dupa ce ar fi acceptat sa primeasca 100.000 de euro pentru a depune amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, in sprijinul intereselor unor presupuse firme. De fapt, totul era o inscenare realizata de jurnalistii de la Sunday Times. Anul trecut, fostul europarlamentar si ministru de externe a obtinut la Instanta Suprema ca procesul sa aiba loc fara public.

Nimic n-a ajuns la mine din acesti bani, din cate stiu eu, nici la asistentii mei”, a declarat Severin. “Banii nu au fost luati de la mine, ci de la Parlamentul European. Nu am dat nicio declaratie, am cerut sa ni se arate de unde este suma asta. Nu eu incheiam contractele, ci asistentii mei”. Fostul europarlamentar a precizat ca nu s-a luat nicio masura impotriva sa, ci doar i s-a pus sechestru, inclusiv pe salariu, sechestru pe care il va contesta.

Anne Rose Marie Juganaru si Florentin Leontin Abraham au fost si ei chemati joi la DNA, unde procurorii le-au adus la cunostinta ca a fost extinsa urmarirea penala in acest dosar si ca au calitatea de suspecti.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Adrian Severin incearca imposibilul. Le cere judecatorilor sa elimine exact proba principala a acuzarii
Adrian Severin incearca imposibilul. Le cere judecatorilor sa elimine exact proba principala a acuzarii

Adrian Severin incearca imposibilul in fata instantei supreme, acolo unde europarlamentarul este judecat pentru acuzatii de coruptie.

"Sunt victima unui asasinat politic". Cum se apara Adrian Severin de acuzatiile de coruptie

Adrian Severin va fi trimis in judecata pentru coruptie in PE.
Marti a avut ocazia sa studieze toate dovezile stranse impotriva sa: de la inregistrarile facute pe ascuns de niste jurnalisti britanici si pana la diverse declaratii.

Sunday Times: Adrian Severin nu a fost contactat intamplator de noi
Sunday Times: Adrian Severin nu a fost contactat intamplator de noi

Unul dintre jurnalistii Sunday Times, care a declansat scandalul in Parlamentul European, Claire Newell, a explicat pentru Pro TV cum s-a ajuns la aceasta situatie fara precedent. De asemenea, ea a povestit cum au fost selectati unii parlamentari.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă
Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă

ELCEN a anunţat, miercuri,  o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită.