Fostul director al SRI George Maior a primit aviz pozitiv pentru postul de ambasador al Romaniei in SUA

Dată publicare: 19-05-2015 11:57
Dată actualizare: 22-05-2015 06:51


Fostul director al SRI George Maior a primit, marti, aviz pozitiv pentru postul de ambasador al Romaniei in Statele Unite ale Americii din partea comisiilor reunite de politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Decizia a fost luata cu 18 voturi favorabile, un vot impotriva si o abtinere.

Maior a declarat, in cadrul audierilor din comisii, ca principalele elemente ale mandatului sau au fost discutate cu presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta si ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. El a vorbit despre importanta cruciala a relatiei bilaterale cu SUA, aratand ca aceasta s-a dezvoltat pe toate planurile dupa semnarea Declaratiei Parteneriatului strategic, fiind "un element central al politicii externe si de securitate a Romaniei".

Maior a spus ca o preocupare constanta a proiectului sau de ambasador va fi consolidarea relatiei cu comunitatea romaneasca. in opinia sa, comunitatea romaneasca are un potential enorm pentru dezvoltarea relatiei cu SUA. "Consider demersul in vederea eliminarii vizelor un obiectiv major al mandatului meu", a completat fostul sef al SRI.

Maior a subliniat ca toate temele Parteneriatului strategic trebuie permanent adancite, aprofundate, in dialogul strategic, politic cu autoritatile americane. El a aratat ca este necesara informarea reciproca in legatura cu evenimentele din regiune. Fostul director al SRI a aratat ca operationalizarea scutului de la Deveselu este unul din aspectele avute in permanenta in vedere. "Un aspect care poate fi aprofundat in cadrul Parteneriatului strategic este relatia economica. Este inadmisibil ca SUA sa fie al 11-lea investitor in Romania. Acest lucru trebuie remediat", a afirmat George Maior, adaugand ca trebuie intreprinse actiuni pentru a atrage investitii americane in special in domeniul IT, energie.

Presedintele Klaus Iohannis a aprobat pe 30 aprilie propunerea ca George Maior sa fie ambasador al Romaniei in SUA.


VIDEO PROTVPLUS.RO