Fosta sefa a DIICOT Alina Bica ramane in arest preventiv. Decizia este definitiva
Fosta sefa a DIICOT Alina Bica si alti patru inculpati din dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat raman incarcerati, dupa ce instanta suprema a decis definitiv, marti, ca acestia sa fie judecati in arest preventiv.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins contestatia formulata de Alina Bica in cazul deciziei din 17 decembrie, prin care s-a dispus mentinerea ei in arest.
In arest preventiv vor fi judecati si fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean, fostul vicepresedinte al ANAF Dragos George Bogdan, Lacramioara Alexandru si expertul evaluator Emil Nutiu, instanta suprema repingand contestatiile acestora.
Prin aceeasi hotarare a fost mentinut controlul judiciar fata de fostul vicepresedinte al ANRP Sergiu Ionut Diacomatu si Oana Vasilescu.
In 15 decembrie, Alina Bica a fost trimisa in judecata pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, impreuna cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
In acelasi dosar sunt judecati pentru abuz in serviciu Crinuta Dumitrean, sefa Comisiei Centrale de Despagubiri, Sergiu Ionut Diacomatu, deputatul Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragos George Bogdan și Lacramioara Alexandru, in calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil.
Prin acest raport, valoarea terenului de peste 13 hectare a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei.
"Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian și alte persoane", sustin anchetatorii.