Medicul de familie a vrut sa dezvaluie secretul tanarului cu HIV din Segarcea, dar familia l-a amenintat cu un proces
Cazul tanarului de 24 de ani din Segarcea infectat cu HIV, care a intretinut relatii sexuale neprotejate cu mai multe tinere, inainte sa moara, ia o amploare alarmanta.
Zeci de persoane, speriate ca ar putea fi infectate, s-au prezentat la clinici pentru analize, iar doua fete au primit rezultate pozitive: fosta si actuala iubita a baiatului. Prefectura Dolj a cerut Directiei de Sanatate Publica o ancheta urgenta, pentru ca acest caz, in care foarte multi oameni au fost expusi infectarii este mai presus de legea confidentialitatii pacientului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Moartea lui Daniel, purtator al virusului HIV, a aprins fitilul unei bombe cu ceas. Comunitatea din Segarcea este in alerta, dupa ce s-a aflat ca tanarul a intretinut relatii sexuale neprotejate cu mai multe fete, iar unele din ele au intretinut la randul lor relatii cu alti barbati.
Zeci de tinere din Segarcea stau cu sufletul la gura in asteptarea rezultatelor de la testele HIV. Fosta prietena a lui Daniel este internata de mai mult timp la spital iar analizele au aratat ca este seropozitiva. Si actuala iubita a tanarului, care a aflat abia dupa decesul lui Daniel ca era infectat cu virusul HIV, este in aceeasi situatie. Primele rezultate i-au iesit pozitive.
Doru Gofita, director Spitalul Orasenesc Segarcea: "Ar fi vorba de o fata care a iesit pozitiv si acum am auzit ca ar mai fi inca una care este suspecta."
Medicii spun ca au un cerc de 38 de persoane posibil infectate. Pe lista sunt si barbati cu sotii si copii acasa. Pana acum si-au facut analizele zeci de persoane la spitalul din Segarcea sau la laboratoare private din Craiova.
Nicolae Dura, reprezentantul unei clinici private Craiova: "In ultima perioada a crescut numarul celor care au solicitat testarea pentru HIV. Daca ne referim la ultimele doua saptamani, majoritatea tinerilor vin din localitatea Segarcea."
Daniel era in evidenta medicilor ca fiind purtator al virsului HIV inca de la varsta de trei ani, cand a fost infectat intr-un spital. Medicul de familie a vrut sa anunte comunitatea, atunci cand Daniel a avut o relatie cu fata lui. Dar familia baiatului l-a amenintat pe doctor cu un proces, invocand legea confidentialitatii pacientului.
Dumitrescu, medic spitalul de Boli Infectioase Victor Babes, Craiova: "Vreau sa clarific faptul ca nu e vinovat numai pacientul despre care se face vorbire, e vorba si de tinerele, fetele care nu constientizeaza pericolul si au raporturi sexuale neprotejate."
Pe pagina lui de socializare, tanarul apare cu mai multe fete si alt fapt ingrijorator este acela ca isi facuse mai multe tatuaje, atat in tara cat si in strainatate. Nimeni nu stie daca tanarul a anuntat inainte ca este infectat cu HIV. Cazul lui Daniel este anchetat de autoritatile sanitare si de politie.
Camelia Cazacu, purtator de cuvant prefectura Dolj: "Prefectul a cerut DSP sa mearga la Segarcea sa verifice laboratorul si medicii de familie."
Singura cale legala de a dovedi ca un pacient a raspandit boala este ca cei infectati sa faca o plangere penala, cat timp acesta este in viata. Procuratura va cere acces la dosarul medical, dar FARA a face public rezultatul testelor.
SIDA este singura boala mentionata in mod expres in codul penal romanesc. Transmiterea sindromului de catre o persoana care se stia infectata se pedepseste cu inchisoare stricta de la 5 la 15 ani. Legea nu il obliga pe bolnav sa isi informeze partenerul, dar ii cere sa il protejeze.
In acest moment, in cazul lui Daniel medicii invoca confidentialitatea pacientului, chiar daca alti tineri au fost expusi infectarii. Chiar si dupa deces, legea impune pastrarea secretului medical, indiferent daca cel decedat a devenit sursa unui focar de infectie in comunitate. Divulgarea acestor date de catre personalul medical se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Liana Velica, manager de proiect anti-SIDA: "Atata vreme cat nu este vorba despre o agresiune fara consimtamantul celeilalte parti, fiecare este responsabil pentru propria sanatate. Orice persoana poate fi infectata cu diferite boli si in acest caz trebuie sa ne luam masuri de precautie."
In Segarcea locuitorii sunt terorizati, pentru ca nu stiu cati ar putea fi bolnavi de SIDA. Medicii spun ca acesta ar putea fi doar varful icebergului si ca boala se imprastie intr-o crestere exponentiala. Fiecare partener poate transmite unei alte persoane maladia, fara ca aceasta sa afle.
Testele care pot determina existenta sau nu a virusului in sange se pot face numai la 2 saptamani si 6 luni de la infectare si trebuie reptate, asta inseamna ca fiecare om care banuieste ca a fost infectat cu virusul sta cu sabia lui Damocles deasupra capului si nu poate inchide niciun ochi noaptea.
Este de datoria fiecaruia care are cabinet medical, salon de tatuaj sau cabinet stomatologic sa aiba grija sa isi dezinfecteze cu grija toate ustensilele. De multe ori, ar trebui insa ca persoanele care au virusul sa ii informeze pe cei cu care intra in contact, insa ei nu o fac de obicei.