Flori Dinu, directoarea Hexi Pharma, plasata in arest la domiciliu. Dezvaluirile Parchetului din dosar

×
Codul embed a fost copiat

Flori Dinu, directoarea Hexi Pharma a fost plasata in arest la domiciliu. Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi contestata de procurori.

Flori Dinu 99 de acuzatii de inselaciune si 29 de acuzatii de participatie improprie la zadarnicirea combaterii bolilor.

Directorul de productie al companiei a recunoscut azi-noapte oficial ca cel putin sase dintre dezinfectantii folositi in spitale erau diluati. Mihail Leva nu a ajuns insa in arest alaturi de sefa lui si va fi cercetat in stare de libertate.

Flori Dinu a fost retinuta vineri seara de procurori dupa ce a fost luata de acasa. Directoarea generala a Hexi Pharma este acuzata ca i-ar fi inselat pe directorii spitalelor cu care a incheiat contracte, carora le-ar fi vandut dezinfectanti diluati. 28 de milioane de lei ar fi prejudiciul provocat de Flori Dinu, la cererea lui Dan Condrea. Iar numarul mare de capete de acuzare - 99 de inselaciune si 29 de participatie improprie la zadarnicirea combaterii bolilor ii pot aduce o pedeapsa uriasa.

Pentru cele aproape 130 de capete de acuzare, directorul general al Hexi Pharma risca ani multi de inchisoare, practic judecatorul care ii va decide viitorul trebuie sa faca un calcul ritmetic foarte complicat. Insa intr-un asemenea caz pedeapsa maxima este de 30 de ani de detentie. Este si motivul pentru care procurorii care o ancheteaza au cerut ca ea sa fie arestata preventiv. Chiar daca, spun oficialii companiei, nu ea este cea care ar fi coordonat falsificarea dezinfectantilor.

Citește și
Augustin Lazar
Procurorul general va face verificari in cazul informarilor venite de la SRI. "Nu apare doar societatea Hexi Pharma"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Directorul de productie al Hexi Pharma, Mihail Leva, ar fi recunoscut vineri in fata sefilor si ulterior la Parchet in audieri ca din ordinul aceluiasi Dan Condrea, cel putin sase produse folosite in spitale in blocurile alimentare, dar si in sectiile in care erau internati bolnavi, erau fabricate dupa retete modificate.

"Dilutia era conform normelor europene de biocizi, astfel incat produsele sa fie eficiente", afirma responsabilii insarcinati sa apere imaginea companiei Hexi Pharma.

Pentru marturisirile facute in fata anchetatorilor, directorul de prioductie a avut parte de mai multa ingaduinta din partea anchetatorilor. A fost plasat sub control judiciar, asa ca are mai multa libertate de miscare.

Procurorii nu exclud ca in zilele urmatoare si reprezentantii laboratorului care a validat dezinfectantii, si la care era actionar Dan Condrea, sa fie pusi sub acuzare in acest dosar.

Desfasurarea evenimentelor de sambata:

UPDATE 19:05 Flori Dinu, directoarea Hexi Pharma a fost plasata in arest la domiciliu. Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi contestata de procurori, transmite corespondentul Ovidiu Oanta.

Decizia nu este definitiva, iar Flori Dinu va fi eliberata din arestul Politiei Capitalei la expirarea ordonantei de retinere de 24 de ore, emisa pe numele ei, vineri.

UPDATE 16:40 Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma a fost scoasa din Arestul Central al Politiei Capitalei si dusa la Judecatoria Sectorului 5 unde magistratii vor decide daca emit un mandat de arestare preventiva valabil pentru 30 de zile.

Flori Dinu a fost luata cu o duba de la Arestul Central al Politiei Capitalei si dusa la Palatul Justitiei din Capitala unde se afla si sediul Judecatoriei Sectorului 5. Decizia pe care o vor lua magistratii nu este definitiva insa este executorie.
 

UPDATE 15:30 Parchetul General sustine ca Flori Dinu, in calitate de director general al Hexi Pharma, avand atributii in special pe partea de vanzari desfasurata de societate, la instigarea lui Dan Condrea si cunoscand ca produsele comercializate nu respecta specificatiile din etichete, a coordonat intreg personalul care le-a promovat si a intermediat activitatea de negociere si incheiere de contracte de furnizare, inducand in eroare reprezentantii unitatilor medicale, scrie Agerpres.

Parchetul General informeaza, printr-un comunicat transmis AGERPRES, ca Flori Dinu va fi prezentata sambata judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Judecatoriei Sector 5 cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

De asemenea, in cauza a fost dispusa de catre procurori extinderea urmaririi penale fata de Mihail Leva, sef de productie la Hexi Pharma, pentru complicitate la participatie improprie la infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor - in forma continuata, acesta aflandu-se in prezent sub control judiciar.

"Florin Dinu, in calitate de director general al Hexi Pharma, avand atributii in special pe partea de vanzari desfasurata de societate, la instigarea numitului Dan Alexandru Condrea si cunoscand ca produsele comercializate nu respecta specificatiile din etichete, a coordonat intreg personalul care a promovat produsele si a intermediat activitatea de negociere si incheiere de contracte de furnizare, inducand in eroare reprezentantii unitatilor medicale care au achizitionat produsele. Faptele au fost comise prin utilizarea de mijloace frauduloase, reprezentate de etichetele produselor neconforme, precum si ofertele transmise unitatilor inselate, direct sau prin intermediul portalului e-licitatii.ro', se spune in comunicatul citat.

Parchetul General precizeaza ca, prejudiciul produs in patrimoniul persoanelor vatamate se cifreaza la valoarea de peste 28 de milioane de lei, fiind aferent produselor constatate ca fiind neconforme, furnizate conform contractelor incheiate in intervalul iunie 2012 - aprilie 2016 intre persoana juridica suspecta si numeroase unitati sanitare.

"Probatoriul administrat in cauza pana la acest moment a relevat faptul ca inculpate Flori Dinu, prin activitatea sa de conducere si coordonare a departamentului de vanzari a Hexi Pharma si asigurarea vanzarii catre mai multe unitati sanitare a unor produse neconforme, a impiedicat in intervalul mentionat luarea de catre persoanele vatamate a masurilor privitoare la prevenirea si combaterea bolilor infectocontagioase, fapta ce a avut ca urmare raspandirea unor asemenea boli", au mai constatat procurorii.
 

Flori Dinu a fost luata de acasa de politisti si dusa apoi la Parchetul General, dupa ce ar fi refuzat sa se prezinte de buna voie la audieri.

Sambata dimineata, Mihail Leva, director de productie la Hexi Pharma, a fost pus sub urmarire penala de procurorii Parchetului General in dosarul dezinfectantilor diluati din spitale, fiind acuzat de complicitate la participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor.

Dupa ce a fost audiata vreme de patru ore, Flori Dinu a iesit din sediul institutiei fara sa ofere vreo declaratie. Surse apropiate anchetatorilor sustin ca directorul de productie Hexi Pharma, Mihail Leva, ar fi recunoscut la audieri ca a schimbat compozitia unora dintre produse pana la limtita eficientei, la cererea expresa a lui Dan Condrea.

Directoarea generala a companiei Hexi Pharma a ajuns la Parchet in jurul orei 18:00, in baza unui mandat de aducere. Ea a fost audiata in calitate de suspect in cazul dezinfectantilor diluati din spitale si, totodata, este prima persoana retinuta din dosar.

Procurorii au acuzat-o pe Flori Dinu de infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, dar si pentru 99 de infractiuni de inselaciune in forma continuata si alte 29 in forma simpla. La iesire, aceasta a refuzat sa vorbeasca, desi acum doua zile sustinea ca va continua sa dea raspunsuri in acest caz.

"In toata existenta mea, la Hexi Pharma, atat in calitate de director general, ca reprezentant de vanzari sau ca simplu angajat nu am dat niciodata bani sub forma de mita la acesti medici. Este un scenariu care pe mine ma socheaza", spunea in urma cu doua zile Flori Dinu.

Totodata, ea a dezvaluit atunci si ca Dan Condrea le-ar fi impus angajatilor sa nu ofere nicio declaratie referitoare la ancheta. Apoi a sustinut ca reprezentantii companiei efectueaza in paralel teste pentru a dovedi ca produsele fabricate de ei nu au pus in pericol viata niciunui pacient.

Flori Dinu va fi dusa sambata in instanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Potrivit procurorilor, in perioada 2014 - 2016, Hexi Pharma a incheiat contracte de vanzare de produse biocide cu 152 de unitati medicale, valoarea acestora fiind de aproximativ 51 milioane lei.

Reactia avocatei directoarei Hexi Pharma:

Flori Dinu nu a facut nici o declaratie la Parchet in ultimele 24h

Directorul Hexi Pharma nu a facut nici aseara nici in cursul zilei de astazi nici un fel de declaratii la Parchet. Tinem sa precizam ca a existat o citatie de la Parchet pentru ieri, 27.05, ora 17.00, dar pentru Hexi Pharma in general. Informatia ca a fost citata si nu s-a prezentat este falsa. Mandatul de aducere a venit la ora 16.00 in timp ce Flori Dinu era la serviciu. A colaborat cu organele de ancheta inca de la inceput si s-ar fi prezentat oricum la Parchet la ora 17.00. Nu a fost ridicata de acasa sau de pe strada, a mers impreuna cu reprezentantii Parchetului de la birou si acestia nu au trimis mascati.

Avem informatii sigure de la avocati ca nu a dat nici un fel de declaratii pana in acest moment si informatii de la angajatii companiei ca, in cursul zilei de ieri, in urma unei anchete interne, ar fi aflat de la directorul de productie ca existau, intr-adevar, retete schimbate pentru o parte dintre produse, dar ca dilutia era conform normelor europene de biocizi, astfel incat produsele sa fie eficiente. Din informatiile de la avocat, nu a declarat acest lucru pana in acest moment intrucat nu a avut ocazia.
 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Flori Dinu, directoarea Hexi Pharma, retinuta in dosarul dezinfectantilor diluati. Procurorii cer arestarea ei
Flori Dinu, directoarea Hexi Pharma, retinuta in dosarul dezinfectantilor diluati. Procurorii cer arestarea ei

Flori Dinu, director general al Hexi Pharma, a fost retinuta vineri, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului General in dosarul dezinfectantilor diluati din spitale.

Procurorul general va face verificari in cazul informarilor venite de la SRI.
Procurorul general va face verificari in cazul informarilor venite de la SRI. "Nu apare doar societatea Hexi Pharma"

 In informarile SRI transmise parchetelor nu apare doar societatea Hexi Pharma, ci si numele altor firme care au livrat servicii si produse medicale, a afirmat vineri procurorul general Augustin Lazar.

Ce scrie presa internationala despre scandalul Hexi Pharma si sistemul de sanatate de la noi.
Ce scrie presa internationala despre scandalul Hexi Pharma si sistemul de sanatate de la noi. "Romanii sunt ingroziti"

Scandalul dezinfectantilor de la Hexi Pharma a ajuns in presa internationala, unde cotidianul britanic The Guardian ii dedica un amplu material, in care comenteaza ca acesta a expus unul dintre cele mai slabe sisteme de ingrijire medicala din UE.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.