Firmele au refuzat să schimbe instalația electrică a Spitalului din Botoșani, din cauza bolnavilor COVID

03-02-2021 11:37


Spitalul din Botoșani

Refacerea instalației electrice la Spitalul din Botoșani a fost tergiversată pentru că nu s-a putut găsi inițial o firmă care să lucreze în spațiul unde se află bolnavi de COVID, a declarat președintele Consiliului Județean, Doina Federovici.

 

Nicio firmă de profil nu a acceptat, în primă instanță, să încheie un contract pentru reabilitarea instalației electrice de la secția de boli infecțioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" din Botașani, a declarat pentru Agerpres președintele Consiliului Județean, Doina Federovici.

Societăţile autorizate să execute lucrări de instalaţii electrice au refuzat lucrarea pe motiv că secţia de Boli Infecţioase reprezintă un pericol pentru muncitori, în condiţiile în care aici sunt internaţi pacienţii cu forme grave ale COVID-19.

„Discuţiile au fost extrem de aplicate, cu cea mai mare seriozitate, pentru că nu ne putem juca cu astfel de lucruri. Ştiu că doamna manager este la zi cu această situaţie. A întâmpinat la un moment dat o problemă în sensul în care nicio firmă din domeniu nu ar fi vrut să intre acolo din cauza COVID-ului", a afirmat Federovici.

Preşedintele CJ susţine că instituţia pe care o conduce susţine financiar Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru realizarea investiţiei.

Declaraţiile Doinei Federovici au fost făcute după ce, marţi, prefectul Dan Nechifor a atras atenţia asupra stării proaste a instalaţiei electrice a secţiei respective, subliniind existenţa riscului unui incendiu.

Prefectul a declarat că instalaţia electrică a acestei secţii exterioare a SJU este subdimensionată şi nu face faţă consumurilor actuale, care au crescut ca urmare a utilizării unui număr ridicat de concentratoare de oxigen, dar şi ca urmare a utilizării unor surse suplimentare de căldură.

„Acolo este o problemă. (...) O instalaţie care nu are cum să suporte un număr atât de mare de concentratoare. Situaţia de la secţia de Boli Infecţioase este aceeaşi situaţie cu care am început această epidemie, dar la început nu aveam atâtea concentratoare pe care le-am primit din donaţii şi prin programul naţional al Guvernului României. Oricât ne-am dori, pandemia nu se termină astăzi şi nici peste o lună şi atunci trebuie să luăm măsuri. Este firesc că o instalaţie proiectată în anii '70-'80 nu poate face faţă unor astfel de situaţii", a afirmat Nechifor.

Acesta a solicitat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi Direcţiei de Sănătate Publică, să reia verificările la secţia de Boli Infecţioase şi să dispună măsurile necesare, astfel încât să fie evitate tragedii precum cele de la Spitalul Judeţean Neamţ sau de la Institutul "Matei Balş".

Sursa: ProTV / Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO