Financial Times: Administrația Trump face presiuni asupra României pentru a ridica restricțiile asupra fraților Tate

Administrația Trump face presiuni asupra autorităților române pentru a ridica restricțiile de călătorie impuse influencerului Andrew Tate, autodescris misogin, susținător al președintelui american, care se confruntă cu acuzații penale în România.
Andrew și fratele său Tristan Tate, care au dublă cetățenie, americană și britanică, au devenit o cauză celebră în mediile sociale de dreapta după ce au fost arestați în România în 2022 și acuzați de trafic de persoane, comportament sexual inadecvat și spălare de bani, precum și de inițierea unui grup infracțional organizat.
Cazul fraților Tate a fost adus în discuție pentru prima dată de oficialii americani într-o convorbire telefonică cu guvernul român săptămâna trecută, susține publicația Financial Times.
Ulterior, cazul a fost urmărit de trimisul special al lui Trump, Richard Grenell, atunci când s-a întâlnit cu ministrul român de externe la Conferința de Securitate de la Munchen, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune.
O a patra persoană a declarat că s-a solicitat returnarea pașapoartelor fraților și s-a cerut, de asemenea, să li se permită să călătorească, chiar dacă procedurile judiciare nu au fost finalizate.
Ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, a refuzat să comenteze schimbul său de replici cu Grenell.
Purtătorul său de cuvânt a declarat că Hurezeanu a inițiat întâlnirea și că cei doi "se cunosc de mult timp", deoarece ambii au fost ambasadori la Berlin în timpul primei președinții Trump.
Purtătorul de cuvânt nu a comentat discuțiile lor, dar a declarat: "Instanțele din România sunt independente și funcționează pe baza legii, există un proces echitabil".
Grenell a declarat că nu a avut "nicio conversație substanțială" cu Hurezeanu, care "m-a văzut pe hol" în Munchen și "mi-a cerut o întâlnire".
"Îi susțin pe frații Tate, după cum reiese din tweet-urile mele disponibile public", a adăugat el.
Luna aceasta, Grenell a scris pe X că România a fost "cel mai recent exemplu" al modului în care fondurile plătite de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) au fost "înarmate împotriva oamenilor și politicienilor care nu au fost treziți".
Administrația Trump a redus plățile USAID și a încercat să concedieze mulți dintre angajații săi.
Tristan Tate a făcut apel la susținători să afle "dacă vreun USAID a mers în România pentru a finanța anumite investigații ale bazei Lawfare" - într-o aparentă referire la cazurile sale și ale fratelui său.
Frații Tate au milioane de adepți online în "manosferă" - platforme online destinate bărbaților tineri care promovează superioritatea masculină și resping feminismul - fenomen care a jucat un rol în realegerea lui Trump, mai precizează Financial Times.
Tucker Carlson, un aliat al lui Trump și fost prezentator Fox, a realizat interviuri de susținere cu ambii frați, invitându-i pe telespectatori să "își facă propria părere" despre ei.
Tristan Tate s-a lăudat pe X în noiembrie cu rolul fraților în alegerile din SUA, susținând că "milioane de tineri din Europa și SUA au o abordare sănătoasă de dreapta a politicii pe care NU ar fi avut-o dacă Andrew Tate nu ar fi apărut niciodată pe ecranele telefoanelor lor".
De asemenea, Regatul Unit solicită extrădarea fraților, după ce poliția din Bedfordshire a obținut un mandat de arestare în cadrul unei anchete privind acuzații de viol și trafic de persoane.
O instanță din România a decis anul trecut că aceștia pot fi extrădați după ce va exista o decizie finală în cazul lor în România. Un proces civil separat a fost intentat săptămâna trecută de o femeie din Florida, care a susținut că frații au constrâns-o să se prostitueze după ce au ademenit-o în România și i-a acuzat că au defăimat-o după ce a depus mărturie împotriva lor la București.
Cei doi au obținut recent o victorie juridică în România, după ce o curte de apel a trimis cazul lor înapoi la o instanță inferioară.
Ei au fost, de asemenea, eliberați din arestul la domiciliu, dar nu au voie să părăsească țara.
"Frații Tate rămân pe deplin dedicați să lucreze alături de echipa lor juridică pentru a explora toate căile legale disponibile în cadrul sistemului judiciar din România", au transmis frații întrun comunicat.
"Singurul lor obiectiv este să se asigure că se respectă procedura corectă și că nevinovăția lor este stabilită în fața unei instanțe de judecată."
Săptămâna trecută, vicepreședintele american JD Vance a atacat autoritățile române pentru anularea alegerilor prezidențiale, ca exemplu al unei presupuse represiuni asupra politicienilor de dreapta care amenință democrația europeană "din interior".
În decembrie, Curtea Constituțională a României a anunțat că a luat această măsură fără precedent deoarece procesul electoral a fost "viciat" de o campanie extrem de sofisticată pe rețelele de socializare, suspectată că ar fi fost coordonată de Moscova.
Vance a declarat că anularea votului s-a bazat pe "suspiciuni nefondate ale unei agenții de informații și pe o presiune enormă din partea vecinilor continentali".