Filmul morții pacientei care a așteptat trei ore o ambulanță la secția UPU a unui spital din județul Constanța
O femeie de 75 de ani a murit, după ce a așteptat trei ore o ambulanță, la unitatea de primiri urgențe a unui spital comunal din județul Constanța.
Medicii de acolo voiau să o trimită la Spitalul din Medgidia, aflat la 60 de kilometri distanță, pentru analize suplimentare. Între timp însă, pacienta a intrat în stop cardio-respirator și n-a mai putut fi salvată. Femeia avea mai multe probleme de sănătate, spun medicii.
Femeia de 75 de ani a fost adusă la unitatea de urgențe a spitalului din comuna Băneasa, județul Constanța de o nepoată, în jurul orei 17:30, pentru că se simțea foarte rău și respira cu greutate.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „O pacientă cu neoplasm mamar, care nu și-a administrat tratamentul pentru diabet zaharat pentru două săptămâni. O pacientă cu boli neurodegenerative, în speță e vorba despre demență”.
Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalul Județean din Constanța: „A fost evaluată de către medicul specialist, medicină de urgență de gardă. Pacienta era stabilă hemodinamic și respirator sub administrare de oxigen”.
Medicii de aici au luat decizia să o transporte pe bătrână la spitalul din Medgidia, aflat la 60 de kilometri distanță. Este un spital mai bine dotat și puteau să-i facă investigații suplimentare. Pentru asta, au solicitat o ambulanță cu asistent, înainte de ora 18.
Prof. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: „Solicitarea nu a fost făcută pentru urgență. Solicitarea a fost făcută pentru transport pentru radiografie, pentru investigație”.
Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalul Județean din Constanța: „La ora 19 și 31 de minute s-a revenit cu solicitarea către dispecerat. În tot acest timp, pacienta a fost monitorizată și asistată medical fiind în continuare stabilă hemodinamic și respirator”.
Trecusera deja aproape 2 ore de la primul apel și ambulanța nu ajunsese să o preia pe bolnavă. Starea femeii s-a agravat însă foarte repede, spun medicii, care au sunat din nou la ambulanță și au cerut un alt echipaj, cu medic. Pentru că intrase în stop cardio-respirator, cei de la UPU au început manevrele de resuscitare. În ciuda eforturilor medicilor de la urgență, femeia a murit. Potrivit reprezentanților Serviciului de Ambulanță Constanța, ambulanța cu medic a sosit la 15 minute de la declararea decesului, iar cea de transport - în timp ce se făceau manevre de resuscitare.
Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de ATI: „În această situație, în care pacienta a dezvoltat stop cardio-respirator, care nu se resuscita, devine nerelevant momentul în care a ajuns ambulanța. Pentru că în aceste condiții, mutarea pacientei, care nu a fost resuscitată în ambulanță ar fi fost o greșeală medicală”.
Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI: „Pacienții critici cel mai bine sunt îngrijiți în spital și nicidecum pe transport. De altfel, trebuie să vă spun că pacienții cei mai gravi se pierd pe timpul transportului. Sigur, de multe ori nu ai altă variantă, trebuie să-i transporți”.
Reprezentanții Serviciului de Ambulanță mai spun că întârzierile sunt justificate de faptul că la momentul solicitărilor toți medicii de pe salvare erau implicați în alte intervenții grave.
Reporteri: Cătălin Covrig, Alexandru Stan, Bianca Ghiță