Filmul atacului din Kabul, soldat cu moartea unui militar român. Cum au acționat talibanii

05-09-2019 19:17


La mai puțin de trei zile de la atacarea ambasadei noastre din Kabul, încă un român și-a pierdut viața în Afganistan. S-a întâmplat joi dimineață, tot în Capitala țării.

Talibanii au însângerat din nou centrul orașului printr-un atac cu un microbuz capcană care a explodat aproape de Ambasada Statelor Unite.

Deflagrația puternică a spulberat mașina de patrulare condusă de caporalul Ciprian-Ștefan Polschi iar tânărul de 38 de ani a murit pe loc.

În total, 10 oameni și-au pierdut viața și 40 au fost răniți. Militarul român a fost avansat post mortem la gradul de sublocotenent. 

Cum au acționat talibanii


Explozia a avut loc la 11:40, ora României. De această dată, locul vizat a fost Green Zone, din Centrul oraşului Kabul, la 5 kilometri de Green Village, unde s-a produs atacul de acum trei zile.

Un microbuz încărcat cu explozibil a încercat să intre în această zonă. Bomba a fost detonată la primul baraj de protecţie din plăci de beton.

Explozia a avut loc la mai puţin de un kilometru de ambasada Statelor Unite şi foarte aproape de Ambasadele Germaniei şi Franţei. Este posibil ca atacatorii să fi urmărit cele două maşini blindate ale NATO care patrulau zona. Una dintre ele era condusă de caporalul Ciprian-Ștefan Polschi, care a murit pe loc.

Ștefan Coman, expert în procese electorale post-conflict: "Este o zonă foarte securizată ca un labirint însă totul e posibil în Kabul, talibanii de obicei urmăresc convoaiele NATO şi ataca la ţintă. Aceasta este o zonă din centrul oraşului, mulţi diplomaţi, centrul NATO, ambasade."

Cel puţin 10 oameni au murit în deflagraţia care a distrus totul pe o rază de zeci de metri.

Gabriel-Beniamin Leș, ministrul Apărării: "Militarul român se afla într-o misiune mixtă de patrulare şi conducea maşina în care se mai aflau şi alţi militari de alte naţionalităţi."

Caporalul Ciprian Ştefan Polschi era căsătorit și în ţară îl aşteptau doi copii. Era angajat în Armata României din anul 2004 și se afla la a treia misiune în Afganistan.

Şi de această dată, talibanii au revendicat atacul, spunând că ţinta era sediul agenţiei de spionaj afgane.

Dan Dungaciu, analist politic: "Trebuie să ne aşteptăm la mult mai multe astfel de atacuri, talibanii profită de aceasta. Românii, printre ceilalţi militari, sunt şi ei o ţintă. Vor fi atacuri şi la bazele militare, când se vor retrage soldaţii."

Cristian Diaconescu: "Este un lanţ de evenimente extrem de grave. Talibanii vor să îşi arate supremaţia, special aleg locuri strategice. Este un contect politic foarte complex."

De la anunţul Stetelor Unite că îşi retrag forţele militare din Afganistan, talibanii sunt la al doilea atac în mai puţin de trei zile.

În primul, care a avut ca ţinta Ambasada României din Kabul, un român a murit şi un altul a fost rănit grav. Ambii erau angajaţi ai Ambasadei României. Din zona Green Village în care avut loc atacul de atunci au fost evacuaţi 400 de străini.

VIDEO PROTVPLUS.RO