Fetele din Nigeria răpite vineri au fost eliberate. Toate cele 279 sunt tefere

Dată publicare: 03-03-2021 07:35
Dată actualizare: 03-03-2021 07:42


rapite

Fetele din Nigeria răpite săptămâna trecută de la o școală cu internat au fost eliberate. Toate cele 279 de copile sunt în viață, dar spun că au fost bătute de răpitori pentru a fi obligate să îi însoțească într-un marș.

 

Nigerienii sunt îngrijorați pe fondul unor fapte similare, încurajate de practica guvernului de a plăti răscumpărări ori de a permite răpitorilor să scape nepedepsiți.

 

Zeci de fete înfăşurate în văluri musulmane au stat într-o sală a unei clădiri guvernamentale, înainte de a fi duse la un control medical. Câţiva părinţi au sosit, iar un tată a plîns de bucurile la vedere fiicei sale, relatează Reuters și news.ro.

Farida Lawali, în vârstă de 15 ani, a spus că ea şi alte fete au fost duse într-o pădure de către răpitori.

„Le-au cărat pe fetele bolnave, care nu puteau merge. Am mers prin pietre şi spini. Au început să ne lovească cu armele pentru a ne mişca. În timp ce le băteau cu armele, unele dintre ele plângeau şi se mişcau în acelaşi timp”, a spus Farida Lawali.

O altă fată, Umma Abubakar, a povestit: „Au spus că vor împuşca pe oricine nu va continua să meargă”, ea explicând că multe dintre fete aveau răni care făceau mersul dificil.

Uşurarea produsă de întoarcerea fetelor a fost temperată de îngrijorarea legată de circumstanţele eliberării lor. O serie de răpiri similare din şcoli, care au avut loc în ultimele luni, i-au făcut pe nigerieni să se îngrijoreze că autorităţile regionale înrăutăţesc situaţia permiţând răpitorilor să scape nepedepsiţi sau prin plata de răscumpărări.

Zailani Bappa, un consultant media al guvernatorului statului, a negat că a fost plătită o răscumpărare, dar a spus că răpitorilor li s-a oferit amnistia, precum şi asistenţă pentru a se muta într-un loc cu şcoli noi, un spital şi alte facilităţi.

„Procesul constă în amnistierea celor care se căiesc, iar aceştia vor fi asistaţi pentru a se muta. Astfel, salvarea nu a implicat vreun stimulent financiar sau o răscumpărare”, a spus acesta.

„Cei care şi-au predat armele vor fi asistaţi să înceapă o viaţă nouă. Pentru că sunt crescători de animale, vor fi susţinuţi cu câteva vaci fiecare”, a adăugat consultantul.

Preşedintele Muhammadu Buhari a cerut ca răpitorii să fie aduşi în faţa justiţiei şi că dacă a fost plătită o răscumpărate, aceasta va creşte probabilitatea unor atacuri viitoare.

Elevele din Jangebe, un oraş din statul Zamfara, au fost răpite după miezul nopţii de vineri. Toate fetele au fost eliberate, a spus guvernatorul din Zamfara, Bello Matawalle.

Sursa: News.ro