111 eleve au fost date dispărute, în Nigeria, după un atac al grupării Boko Haram

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
fete rapite de Boko Haram

Până la 111 eleve nigeriene au fost date dispărute, ca urmare a unui atac lansat de gruparea islamistă Bko Haram, luni, în localitatea Dapchi din nord-estul Nigeriei.

 

Potrivit comisarului din cadrul Poliției statului Yobe, Abdulmaliki Sumonu, 111 fete sunt de negăsit după atacul de luni asupra Școlii Guvernamentale de Fete, informează Independent.

„815 dintre cele 926 de eleve au fost văzute la școală marți”, a precizat el.

Anterior, numărul fetelor dispărute se ridica la 90. Dacă cifrele se confirmă, ar fi una dintre cele mai mari acțiuni de răpire în masă comise de gruparea Boko Haram, din 2017, când 270 de fete au fost răpite din orașul Chibok, în 2014.

Miercuri, președintele nigerian Mujammadu Buhari i-a trimis în regiune pe miniștrii Apărăii și de Externe, pentru a cerceta situația, potrivit ministrului pentru Informații Lai Mohammed. Cu toate acestea, oficialii nigerieni refuză să confirme dacă sunt eleve dispărute.

„Am văzut fete plângând și țipând în trei vehicule. Ele strigau după ajutor”, a spus un martor jurnaliștilor Reuters.

Agenția de presă a discutat cu mai mulți părinți ale căror fete au dispărut după atac, însă aceștia au vorbit sub protecția anonimatului, întrucât au fost avertizați de oficialii guvernamentali să nu facă declarații publice.

„Sper că fiica mea nu este printre cele 90 de eleve răpote, întrucât am aflat că ele nu au fost văzute de la atac”, a spus un părinte.

Militanții Boko Haram au ajuns, luni noaptea, la școala din regiunea nigeriană în mașini încărcate cu mitraliere. Convoiul s-ar fi îndreptat direct spre școală, după care ar fi deschis focul asupra elevilor și profesorilor.

Imediat după incident, polițiștii au precizat că nicio elevă n-ar fi fost răpită, informație susținută și de Ministerul Educației.
În 2014, 270 de fete au fost răpite. 60 dintre ele au fugit, la scurt timp, iar altele au fost eliberate. Cu toate acestea, aproximativ 100 ar fi încă prizonierele extremiștilor Boko Haram.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!