Un oraș din România a luat o decizie radicală, pentru a-i mulțumi pe turiști


Ultimul update: Marti 10 Octombrie 2017 09:26
Data publicarii: Sambata 07 Octombrie 2017 19:06
Categorie: Stiri actuale

Autorităţile din Oradea au luat o decizie radicală, în încercarea de a le oferi turiştilor şi locuitorilor un oraş cochet şi curat. Trebuie să dispară magazinele second-hand, casele de amanet şi sălile de jocuri din zona istorică a oraşului.

Reabilitat cu zeci de milioane de euro, centrul istoric din Oradea atrage anual sute de mii de vizitatori. Cei mai mulţi bani, folosiţi inteligent, au venit din fonduri europene.

Oradea a devenit un punct de atracţie important, în vestul României, după ce autorităţile au luat exemplul unor oraşe inteligente din Occident.

Anca Grama purtător de cuvânt Primăria Oradea: „Am venit cu câteva prevederi: interzicem funcţionarea caselor de amanet, second-handurilor şi magazinelor cu jocuri cu noroc, pentru că noi considerăm că aceste spaţii trebuie relocate în alte zone ale oraşului şi nu neapărat în zona centrală."

Părerile sunt însă împărţite.

Turistă din Statele Unite: „Second hand? Nu ştiu, poate că nu în centru."

Localnică: „Eu cred că se poate face second-handul şi în afara zonei centrale. Dacă face ceva mai interesant decât second-handul sau jocurile de noroc, sigur."

Cumpărătoare: „Nu mi se pare o idee bună că le desfiinţează. Nu ştiu cu ce i-ar încurca sau cu ce îi deranjează treaba asta." 

Proprietarii magazinelor second-hand spun că şi-au amenajat spaţiile comerciale impecabil şi cred că atrag şi ei turiştii de la şosea. Drept urmare, vor să atace măsura autorităţilor. 

Vezsenyi Zsolt, proprietarul unui magazin second-hand: „Nu-s haine la kilogram. Noi am încercat să vindem haine de calitate. În nici un caz nu coboară nivelul, e amenajat frumos."

Vânzătoare: „Intră, într-adevăr, mulţi turişti, pentru că prima dată nu ştiu despre ce magazine este vorba. La urmă ies cu mai multe produse spunând că-s foarte mulţumiţi, sunt de calitate."

Oradea a reuşit numai anul trecut să atragă tot atâţia turişti câţi locuitori are: 200.000. Vechea cetate a oraşului, o bijuterie medievală, a fost renovată cu 20 de milioane de euro.

În alte oraşe, zonele centrale nu sunt la fel de bine organizate. La Cluj, de pildă, încă sunt magazine în care se vând haine şi papuci la mâna a doua.

Femeie: „Ar fi ok să fie mult mai multe restaurante, ca turistul să fie atras şi să avem mai mulţi bani în ţară noastră. Cum e în afară? Deci nici nu se compară, e o diferenţa totală, eu trăiesc în Londra. În Londra eu nu am văzut. Sunt magazine în cartiere, sunt magazine de charity, adică second hand, amaneturi sunt, dar în centrul Londrei nu."

Pentru a schimba situaţia, Primăria Clujului vrea să acorde facilităţi fiscale, pentru a stimula brandurile de top să deschidă magazine în centrul oraşului.

Descoperire majoră. Ce ascunde unul dintre cele mai importante situri arheologice din România
Descoperire majoră. Ce ascunde unul dintre cele mai importante situri arheologice din România
VIDEO PROTVPLUS.RO
furtuni în țară
Zonele lovite grav de furtunile de vineri. Pompierii au intervenit în 40 de localități
Apa Nova: În Pantelimon s-a înregistrat o ploaie ce apare o dată la 100 de ani
Imagini ireale cu un autobuz STB inundat în timpul furtunii din Capitală. Reacția călătorilor
Măsuri excepționale pentru vizita Papei în București. 50.000 de pelerini vor sosi
Cutremur la Academia de Poliţie. Culisele scandalului care a dus la demisia conducerii
Alerta peștelui stricat. Strategia prin care este scos la vânzare, deși este alterat
Cod portocaliu de vijelii și grindină, prelungit în estul țării
Cod portocaliu de vijelii și grindină, prelungit în estul țării
O mamă din Brașov și-a amenințat copilul că-l abandonează în cartierul de romi și l-a târât cu mașina
Tornadă pe un câmp din Ialomița. Explicațiile ANM și reacția martorilor
Mii de oameni blocați pe Șoseaua Petricani. Bariera s-a stricat din cauza ploii
Ploaia torențială din București a inundat cartiere întregi. Mii de mașini blocate în trafic
GALERIE FOTO. Urmările ruperii de nori din Capitală. Mai multe străzi și mașini inundate