Fermierii români spun că sprijinul acordat de stat agricultorilor ucraineni îi duce la faliment. Pierderi de 200 milioane €

cereale, ucraina
Getty

Fermierii români se plâng că sprijinul acordat de stat agricultorilor ucraineni pe fondul războiului le-a provocat pierderi de 200 de milioane de euro și va duce la faliment și dispariția majorității fermierilor autohtoni.

Fermierii români au arătat solidaritate deplină în relaţia cu agricultorii ucraineni şi au înţeles că este important ca, în aceste momente dificile, să contribuie pentru a evita extinderea problemelor generate de conflict, însă aceste concesii au afectat direct activitatea şi stabilitatea financiară a fermierilor, atrag atenţia, într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, mai multe organizaţii de profil.

"În calitatea sa de stat cu graniţă comună cu Ucraina, România a oferit sprijin necondiţionat pentru refugiaţii ucraineni şi a contribuit fără rezerve la facilitarea tranzitului produselor agricole din Ucraina către statele din Uniunea Europeană şi către destinaţii terţe.

Fermierii români au arătat solidaritate deplină în relaţia cu agricultorii ucraineni şi au înţeles că este important ca, în aceste momente dificile, să contribuie pentru a evita extinderea problemelor generate de conflict, printr-o criză a alimentelor în statele din lumea a treia.

Adoptarea de către Consiliu a Regulamentului care permite liberalizarea temporară a comerţului, precum şi alte concesii comerciale cu privire la anumite produse ucrainene, au generat, pe lângă efectele dorite, consecinţe colaterale negative, care au afectat direct activitatea şi stabilitatea financiară a fermierilor noştri, determinându-le pierderi contabile, situaţii financiare deteriorate, constituiri de TVA şi impozit pe diferenţele negative şi suportarea costurilor generate de aceste situaţii.

Citește și
ingrasamant
Multe fabrici de îngrășăminte și-au redus activitatea din cauza prețului fertilizatorilor. Ce spun fermierii
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Aceste aspecte au fost reclamate de un număr din ce în ce mai mare de membri ai structurilor semnatare (...) Am subliniat, în repetate rânduri, problemele generate de amestecul de către intermediari a produselor din Ucraina cu cele din România şi vânzarea lor fără a se specifica originea corectă; acest lucru afectează imaginea României pe piaţa internaţională şi va avea un efect pe termen lung asupra preţurilor produselor din România.

Neconformităţile şi abaterile de la standardele de calitate zădărnicesc eforturile, deloc puţine, ale fermierilor europeni de a fi furnizori de hrană curată", susţin semnatarii scrisorii deschise, respectiv Federaţia Naţională Pro Agro, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) şi Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

Fermierii români vor da faliment dacă nu primesc un ajutor financiar de minim 100 euro/tona de produs

Potrivit sursei citate, fără acordarea unui ajutor financiar de minimum 100 euro/tona de produs pentru mărfurile agricole blocate în magaziile/silozurile fermierilor, în această perioadă, se poate discuta despre falimentul fermierilor români, în anul 2023.

"Eforturile fermierilor români şi nevoile lor, strict legate de consecinţele războiului, au fost supuse atenţiei autorităţilor române şi a celor europene în repetate rânduri.

Este o concurenţă neloială la adresa României, la adresa noastră, a fermierilor şi cooperativelor: din moment ce nu avem voie să cultivăm plante rezultate din tehnici de ameliorare moderne, cum putem să importăm produse agroalimentare GMO fără trasabilitatea necesară, conform regimului lor de reglementare?

Considerăm că România are o mare problemă legată de reprezentarea interesului naţional într-un context internaţional. Este o lipsă de corectitudine şi solidaritate între ţările membre UE pentru rezolvarea acestei probleme punctuale de criză.

Considerăm că fără acordarea unui ajutor financiar de minimum 100 euro/tona de produs pentru mărfurile agricole blocate în magaziile/silozurile fermierilor în această perioadă, vom discuta de falimentul fermierilor români, în anul 2023", avertizează reprezentanţii fermierilor.

”Volumele suplimentară de marfă ucraineană au exercitat presiuni extreme asupra prețurilor”

În opinia acestora, România se află, din luna martie a anului anterior, sub presiunea fluxurilor ucrainene.

"Tarifele pentru diferitele componente ale logisticii au crescut necontrolat (de cel puţin 5 ori), iar fermierii români au fost penalizaţi din cauza costurilor ridicate.

Disponibilitatea mijloacelor de transport - vagoane, camioane, barje etc. - a constituit un alt impediment major, pentru că toate au fost deviate către punctele de trecere pentru a transporta marfa ucraineană, proprietarii firmelor de logistică au fost atraşi de preţurile mari plătite de vânzătorii ucraineni.

Volumele suplimentare de marfă ucraineană au exercitat presiuni extreme asupra preţurilor, creând mari scăderi pe piaţa grâului, porumbului, rapiţei, cărnii de pasăre şi ouă, miere, lapte etc. Prin rolul său de reprezentant al intereselor fermierilor şi cooperativelor din România, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a solicitat încă din mai 2022 introducerea unor clauze de salvgardare în legislaţia privind eliminarea tarifelor de import pentru Ucraina; aceste clauze nu au fost însă incluse, decidenţii europeni dând doar asigurări că vor veghea îndeaproape şi vor acţiona în cazul unor dereglări.

Dereglările s-au arătat curând şi au fost suportate cu bună-credinţă de către fermierii români, care nu au avut alt sprijin decât propria inventivitate şi propriile resurse. Solidaritatea nu poate fi într-un singur sens şi povara consecinţelor războiului nu poate fi suportată doar de statele limitrofe zonei de conflict, ci trebuie distribuită în egală măsură între Statele Membre.

Fiindcă nu putem schimba geografia, există nevoia unor măsuri de sprijin echitabile", sunt de părere organizaţiile reprezentative.

Conform estimărilor acestora, pentru aproximativ două milioane de tone blocate în stocuri, impactul financiar asupra fermierilor din România este de circa 200 milioane de euro în minus.

Semnatarii scrisorii deschise subliniază că fermierii au înfiinţat culturi agricole cu costuri mari de producţie, în 2022 şi 2023, iar preţurile mici de vânzare ale acestora conduc către vânzarea în pierdere, iar pe termen scurt şi mediu înseamnă falimentul şi dispariţia majorităţii fermierilor autohtoni.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Fermierii români spun că nu se mai poate face agricultură fără irigaţii. Autoritățile vin deocamdată doar cu promisiuni
Fermierii români spun că nu se mai poate face agricultură fără irigaţii. Autoritățile vin deocamdată doar cu promisiuni

Fermierii români spun răspicat că nu se mai poate face agricultură, fără irigaţii. În lipsa unui sistem pus la punct de stat, la nivel naţional, cei mai mulţi dintre agricultori încearcă să facă singuri ceva, mai ales că seceta a făcut ravagii.

Multe fabrici de îngrășăminte și-au redus activitatea din cauza prețului fertilizatorilor. Ce spun fermierii
Multe fabrici de îngrășăminte și-au redus activitatea din cauza prețului fertilizatorilor. Ce spun fermierii

În timp ce au început semănatul grâului, mulți agricultori anunță că vor avea o recoltă slabă la anul, pentru că nu pun îngrășăminte în brazdă.

Recolta de varză este amenințată de secetă. Va costa aproape dublu
Recolta de varză este amenințată de secetă. Va costa aproape dublu

Ajutați de vremea bună, mulți agricultori au început să culeagă varza și se tem că recolta va fi mai mică din pricina secetei.

Fermierii cer Guvernului să declare stare de calamitate. Seceta a distrus culturile de cereale
Fermierii cer Guvernului să declare stare de calamitate. Seceta a distrus culturile de cereale

Seceta face ravagii în holdele țării, însă puțini agricultori și-au asigurat recoltele. Unii au renunțat să mai facă această cheltuială, pentru că despăgubirile oferite de polițe erau mici.

Criza îngrășămintelor din România. Soluția inedită găsită de agricultori pentru fertilizarea pământului
Criza îngrășămintelor din România. Soluția inedită găsită de agricultori pentru fertilizarea pământului

Criza generată în agricultură de scumpirea îngrășămintelor ar putea avea o rezolvare la îndemână și aproape gratuită.  

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.