Fermierii obțin credite avantajoase, după ce s-au îngropat în datorii din cauza războiului. Vor plăti o dobândă de 1,95%
După ce au ieșit în stradă să-și strige nemulțumirile, fermierii vor putea obține credite mai ieftine, cu garanții de la stat.
Un fermier care, de pildă, cultivă cereale ori crește vaci, va putea beneficia de un ajutor maxim de 280.000 de euro, pentru a-și acoperi o parte din dobânda plătită la bancă. Inițiativa a venit după ce agricultorii au cerut, pe lângă amânarea ratelor, și acces mai ușor la credite.
Cultivatorii și crescătorii de animale vor putea să ia împrumuturi bancare mai avantajoase, prin programul Creditul Fermierului.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Marcel Ciolacu, premierul României: „Alocăm 165 de milioane de euro și acoperim partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare.”
De acest ajutor ar putea beneficia până la 3.500 de fermieri, au calculat oficialii. Statul va acoperi partea de ROBOR, iar fermierului îi rămâne de achitat o dobândă de cel mult 1,95% pe an.
Un agricultor va primi un ajutor de cel mult 280.000 de euro la un credit luat pe cel mult cinci ani.
Pot primi ajutor la credite firmele, asociațiile agricole, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale și familiale, fără să conteze mărimea fermelor.
Mulți agricultori sunt însă deja supraîndatorați. Au luat alte credite, pe care după ani de crize suprapuse nu le mai pot achita la timp.
Este și cazul unui fermier din județul Dolj.
Adelin Maria, fermier: „Foarte mulți fermieri au luat aceste credite înainte de război, la momentul izbucnirii războiului prețurile au explodat, după care prețul prăbușindu-se, ei au pierdut practic 50-60% din valoarea împrumutului, întrucât prețurile crescuseră cu peste 100%. Am rămas cu niște datorii foarte mari la bănci, cine a ajuns în situația mea nu știu dacă mai poate să doarmă.”
Cei care au instalații de irigații vor primi un ajutor în plus, a anunțat guvernul. Vor putea deconta până la jumătate din facturile pentru electricitatea folosită la irigarea culturilor. Măsurile sunt doar o parte din solicitările făcute de fermierii care au protestat luna trecută.