Fermierii își încălzesc solariile cu coji de nucă pentru a plăti mai puțin la facturi
Ca să facă față cheltuielilor cu încălzirea, fermierii caută soluții alternative. Unii au înlocuit lemnele cu coji de nucă. Au putere calorică mai mare și sunt și mai ieftine.
Alții au coborât acoperișurile solariilor și au înlocuit motorina cu un combustibil care costă mai puțin.
30 de tone de coji de nucă a cumpărat un femier din Scărișoara, județul Olt, ca să își încălzească solariile la iarnă. O tonă costă 550 de lei, față de 770 lemnele.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Valentin Vasile, fermier: „E mult mai rentabil. Plus că la centrală pe lemne alimentam din 2 în 2 ore, acum încarc buncărul cu coajă de nucă și merge până dimineața. Dacă înainte luam de 20 de mii de lei lemne, acum am luat nucă de 10 mii de lei.”
De altfel, cererea de coji de nucă a crescut. O fabrică de procesare de miez de nucă din Ciugud, județul Albă, vinde 3000 de tone anual.
Adrian Drămbărean, director tehnic: „Există cerere foarte mare pentru coajă de nucă în comparație cu ultimii 2-3 ani. A crescut cu cel puțin 100%. Vindem pe plan intern, în general fabrici, zone industriale."
La Izbiceni, în județul Dolj, fermierii au găsit alte soluții să își încălzească mai ușor solariile. Coboară acoperișurile și astfel căldura rămâne la sol.
Ciprian Buzincu, fermier: „Am redus volumul de aer. Ca să nu ridicăm prețurile, să rămână prețurile cel puțin ca anul trecut, dar totuși va fi greu pentru că nu s-a scumpit doar combustibilul.”
Iarna trecută, încălzirea solariilor i-a costat pe fermieri între 35 și 45 de mii de lei. Anul acesta estimează cheltuieli de 60 de mii de lei. Pe lângă modificarea solariilor, au înlocuit și motorina cu alt tip de combustibil lichid, mai ieftin, care costă 2,5 lei litrul.
Valentin Vasile, fermier: „Undeva la 60 la sută din prețul de producție la tomatele încălzite îl reprezintă încălzirea.”
Dacă iarna va fi aspră, legumicultorii vor fi nevoiţi să încălzească solariile aproape jumătate de an, ca să aibă o producție bună.