Fermierii au protestat cu tractoarele la Parlament. Ce le reproșează autorităților
Palatul Parlamentului a fost înconjurat de tractoare conduse de fermieri nemulțumiți.
Spun că au protestat, supărați că nu sunt sprijiniți de autorități, iar pe termen lung poate fi afectată siguranța alimentară. S-au plâns de subvențiile tăiate, despăgubirile inexistente, pentru culturile arse de secetă și accesul îngreunat la fonduri europene.
Cu o mână pe volan şi alta pe claxon, fermieri veniţi din toată ţara au protestat în jurul Parlamentului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Radu Alexandru, fermier: „Nu ni s-au dat despăgubiri pentru culturile de primăvară, băncile ne execută”.
Reporter: „De unde veniţi?”
Radu Alexandru, fermier: „Din comună Revica, judeţul Ialomiţa. Cu tractorul, da, şi o să continui să protestez în continuare dacă nu se va schimba nimic”.
Fermierii spun că nici acum nu au văzut banii promişi de autorităţi pentru prăpădul făcut de seceta de anul trecut. Este şi cazul unui fermier din judeţul Constanța, care cultivă grâu pe 500 de hectare. Recolta a fost atât de mică, încât abia a reuşit să acopere cheltuielile cu însămânţarea.
Mircea Chipăilă, fermier: „Îngheţul din luna aprilie, cu seceta inslata ulterior, a făcut ca să avem un dezastru adevărat, în adevăratul sens. Anii următori sunt foarte importanţi, programele care vin ulterior sunt mai importante”.
Şi cei care cresc animale se plâng ca se descurcă foarte greu. Multe ferme de vaci sau de porci sunt în colaps şi preţurile la alimente cresc din această cauză, spun protestatarii. Iar subvenţiile le-au fost tăiate la jumătate faţă de anul trecut.
Vlad Macovei, președintele Asociației „Forța Fermierilor”: „Nu vorbim numai de bugetul naţional, vorbim şi de fondurile europene. Suntem la jumătatea acestui an şi proiectele europene din perioada de tranziţie 2021-2022 nici nu au demarat sesiunile de depunere. Noi estimăm că la nivel naţional pierderile fermierilor se ridică la câteva miliarde bune de euro”.
Fermier: „Ceea ce vă arăt aici exact, m-am întors la jugul de lemn. Mi-e teamă că mă voi întoarce, voi pierde utilajele şi mă voi întoarce din nou la boi, la vacă, la cal şi la toate astea”.
Supărarea oamenilor nu a ajuns însă şi la ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care este la Bruxelles. În lipsa lui, nimeni din minister nu a oferit un punct de vedere.