Protest într-o comună, din cauza taxelor pe iarbă. Oamenii vor să meargă cu măgarii la primărie

19-03-2019 12:39


Zeci de crescători de animale din Bihor au protestat în fata primăriei din comună, nemulţumiţi pentru că, spun ei, au de plătit cea mai mare taxă pe hectarul de păşune din tot judeţul.

Fermierii se plâng că în aceste condiţii nu îşi mai pot susţine turmele cu hrană şi ameninţă că, în disperare de cauză, dacă nu se va reveni asupra preţului, vor merge cu oile, vacile şi măgarii în fața prefecturii.

Nemulţumirea fermierilor a început după ce consiliul local din comuna Mădăras a decis că fiecare crescător de animale să plătească 630 de lei pentru fiecare hectar de păşune.

”Nu putem plăti masa verde pe hectar cum o calculat-o ei. Şi nu ştim cum o calculat-o. Că nu există atâta, nu există. Având în vedere primăriile limitrofe, la noi e cel mai mare preţ. 630 plus impozitul.”

Dumitru Codrea, crescător de animale: Ne-o scos 15 tone de masă verde la hectar. Am propus la primărie să se îngrădească un hectar de păşune şi, în mijlocul verii, când se poate cosi, să o cosim şi să o măsurăm. Şi-atuncea plătim cât e. Fiindcă nu este nic 30 la sută din ce spun ei."

Primăria în schimb spune că preţul e cel corect.

Dan-Alexandru Tiurbe, primarul comunei Mădăras: ”Dacă înmulţim matematic, iese exact 630 de lei pe hectarul de păşune.
Reporter: Cum vă explicaţi faptul că, în alte zone, limitrofe, preţul e mult mai puţin?
Dan-Alexandru Tiurbe, primarul comunei Mădăras: Eu zic că acele UAT-uri nu au amenajamente pastorale. Eu trebuia să fac un calcul cât de cât rezonabil, pentru că vine Curtea de Conturi şi după aia ne-ntreabă.

Oamenii au încercat să ceară socoteala chiar firmei care a făcut evaluarea păşunilor.

Ionică Sterp, oier: ”Problema-i păşunea, deci preţul prea mare pe hectarul de păşune. Legea 34 spune clar: jumătate din masă verde pe hectar, dar la noi nu se ia în calcul. Noi suntem foarte hotărâţi să nu o luăm. Iar dacă ei vor să ne scoată de pe-acolo, aducem animalele aici şi în fata prefecturii."

Fermierii au făcut o sesizare la primărie şi au cerut anularea hotărârii de Consiliul Local. După tot acest protest, primarul i-a anunţat pe oameni că va discuta problema în prima şedinţă de consiliu local.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO