Fenomen rar pe litoral, după furtuna de la sfârșitul săptămânii. Marea s-a retras, pur și simplu, chiar și cu 100 de metri
Pe litoral are loc un fenomen rar în aceste zile. După furtuna de la sfârșitul săptămânii, când vântul a bătut cu 120 de kilometri pe oră dinspre țărm înspre larg, marea s-a retras, pur și simplu, chiar și cu 100 de metri.
Structura plajelor s-a modificat și s-au format insule de nisip.
Furtuna puternică din ultimele zile și-a lăsat amprenta pe litoralul românesc. Însă, acum, în sens invers. Dacă săptămâna trecută nisipul era acoperit de un covor gros de scoici, acum au apărut noi porțiuni de plajă. Pescărușii au venit la ospăț, pentru că locul s-a umplut de vietăți marine lăsate de apă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Fenomenul este rar la Marea Neagră, dar nu imposibil. Mult mai rău au stat lucrurile la Soci, în Penisula Crimeea, unde vântul mediteraneean continental de vest, care a bătut dinspre uscat, a ridicat valuri de 14 metri. Pe litoralul nostru, unde marea s-a retras spre larg cu 100 de metri, vântul a suflat cu 118 kilometri pe oră. Astfel, zonele din Mamaia și Constanța, unde intrarea în apă nu este abruptă, au rămas pur și simplu descoperite. Specialiștii spun că retragrea mării, la noi, are legătură cu furtuna secolului de la Soci.
Florin Timofte, directorul Institutului de Cercetări Marine Constanța: „Este un fenomen care apare când sunt combinații de vânt cu furtună. Furtuna secolului a venit din colțul de NV, ne-a afectat și pe noi, zilele precedente când am avut zăpadă și furtună, a urmat un traseu la vest către est, către litoralul rusesc”.
Adrian Bâlbă, biolog: „A produs depuneri inverse de masă nisipoasă și scoicăriș, formând un relief ciudat în zona costieră. Într-o săptămână a fost o nebunie în zona litorală, iar marea este retrasă câțiva metri, fiindcă normal a scăzut nivelul de la vântul de vest”.
Zilele următoare se încălzește pe litoral, iar marea o să revină la normal.