Fenomen alarmant în vestul țării. Parcările din zona vămilor, pline de vehicule care au fost folosite în traficul de persoane
Parcările de lângă vămile din vestul ţării sunt ticsite de vehicule care au fost folosite de traficanţii de persoane.
Zeci de TIR-uri sau autoturisme, în care au stat ascunşi migranţi, confiscate de autorități, ocupă acum aceste spații, iar șoferii care tranzitează vămile nu au loc de ele să parcheze.
Cele mai folosite puncte de trecere a frontierei de către traficanţi sunt cele din Arad, unde, de la început anului, trei mii de persoane au fost descoperite de poliţişti. Pe aici încerca să iasă, în urmă cu câteva zile, și un camion frigorific în care 55 de oameni au fost la un pas să moară sufocați.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un alt camion, înmatriculat în Cehia, a ajuns să ocupe un loc în parcarea unde zac zeci de TIR-uri confiscate din cauza traficului de migranţi - cea de la Turnu.
Majoritatea camioanelor sunt modificate. Traficanții construiesc pereţi dubli sau ascunzători în podea, unde fugarii stau înghesuiţi, fără aer, în condiții îngrozitoare.
Un alt TIR, înmatriculat în Lituania, a fost oprit în vamă în acest an. Înghesuiți, aproape la limita supraviețuirii, aici au stat ascunsi șase migranti.
Polițist: "Au decupat o bucată din podea, au construit o placă dedesubt în care au introdus trei persoane. În față au fost alte trei persoane. Temperatura ajunge undeva pe la 30 de grade noaptea, depășește 40 de grade ziua".
Ascunzătorile se transformă, adesea, în capcane mortale.
Polițist: "Sunt transpirați, sunt fără aer, fără oxigen, sunt obosiți, nedormiți, nemâncați".
Polițist: "Erau în poziții întins, cu mâinile pe lângă corp, foarte îngesuite. Șasiul autovehiculului de deasupra ajungea persoanelor aproape la nas. Aici au fost 12 persoane ascunse".
Când camioanele au mărfuri înăuntru, rețelele de migranți le folosesc și pe acestea drept ascunzători.
Polițist: "Fosele au fost tăiate pentru a putea intra persoanele prin lăcașul făcut în podeaua TIR-ului. În jur erau cutii cu marfă, erau ascunse aici zece persoane într-o fosă".
În astfel de cazuri, mijloacele de transport sunt confiscate automat de poliţişti. Durează însă ani întregi până când ele pot fi scoase la licitaţie, timp în care parcările din apropiere vămilor sunt sufocate.
Andrei Dincă, purtator de cuvant al Poliției de Frontieră Arad: "Abia după ce va exista o sentință definitivă dată de o instanță, acestea vor fi predate la ANAF și vor fi scoase la licitație".
Majoritatea migranţilor care au încercat să părăseasca ţara în acest fel vor să ajungă în vestul Europei. Plătesc mii de euro călăuzelor, pentru un drum care le poate aduce sfârşitul.