Fenomen alarmant în Armata Română. Peste 13.000 de angajați au părăsit MApN în ultimii 2 ani
În timp ce Occidentul vede Rusia drept o amenințare la adresa NATO, România se confruntă cu un fenomen cel puțin îngrijorător. De la începutul anului 2022 până în prezent, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a rămas fără peste 13.000 de angajați.
Potrivit Europa Liberă România, care citează surse din sistem, instituția are un deficit de angajați de zeci de procente, deși, cel puțin anul trecut, angajările au fost mai numeroase decât plecările.
În aprilie 2023, MApN a transmis sursei citate că "în anul 2022, numărul ieșirilor din structura de forțe a Armatei României a fost de aproximativ 6.600 de persoane".
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Dintre cei care au plecat, 5.600 au fost militari, iar 1.000 civili.
"Trecerile în rezervă au fost prin demisie (48%), prin reducerea vârstei standard de pensionare (39%), prin clasări medicale (11%) și datorate altor situații (2%)", explica MApN, pentru România Liberă România.
Ce salariu are un soldat român
În 2023, numai în primele trei luni ale anului, 1.700 de oameni, cei mai mulți militari, au plecat din Armată.
În acel moment, politicienii noștri discutau intens despre reforma pensiilor de serviciu. Efectul a fost devastator pentru MApN.
57% dintre plecările militarilor din sistem au fost pensionări anticipate.
În rândul soldaților și gradaților profesioniști, 63% dintre ieșirile din sistem înregistrate în primele trei luni din 2023, adică aproape 500, au fost demisii.
În prezent, un soldat are un salariu net cuprins între 2.439 de lei și 4.126 de lei.
În aprilie 2023, Ministerul Apărării Naționale spunea că "din studiile efectuate la nivelul instituției militare, a rezultat că printre principalele cauze ale demisiilor se află temerea privind posibilitatea înăspririi cadrului legislativ legat de pensionare (cu impact asupra militarilor aflați în partea superioară a carierei - personal cu experiență și expertiză, greu de înlocuit pe termen scurt și mediu), respectiv nivelul scăzut de salarizare al militarilor (cu impact asupra celor situați în partea inferioară și medie a carierei)".
Generalul Vlad: "Nu MApN a adus Armata în această situație"
La începutul acestei luni, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a recunoscut, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă România, că deficitul de personal din cadrul Armatei se ridică la câteva zeci de procente.
Aproximativ 6.000 de angajați au plecat din MApN numai în 2023, admitea șeful militar al Armatei. După câteva zile, ministrul Angel Tîlvăr spunea că ar fi vorba de "aproape 7.000" de plecări.
Generalul Vlad, care a recunoscut că "avem un deficit de personal extraordinar de mare în momentul de față", a refuzat să spună exact câte posturi sunt neocupate acum în Armată.
Acesta a precizat că "nu Ministerul Apărării Naționale a adus Armata în această situație. Sunt foarte multe cauze care au determinat personalul să iasă la pensie".
Armata caută soldați. Peste 5.000 de posturi au fost scoase la concurs
Marți, pe 13 februarie, MApN a anunțat că a scos la concurs 5.093 de posturi de soldați și gradați profesioniști.
Campania de recrutare a tinerilor, băieți și fete, se desfășoară în 41 de județe din ţară și în București. Mai multe detalii, AICI.
Sursa: Europa Liberă România
Etichete: mapn, soldati, armata romana,
Dată publicare:
15-02-2024 12:00