Fenomenele extreme, precum tornadele sau canicula, vor deveni la ordinea zilei in Romania. Avertismentul lansat de experti

Ultima actualizare: 23-06-2016 01:01

Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca fenomenele meteo extreme, grindina, tornadele, canicula, sau precipitatiile abundente care provoaca inundatii, au ajuns la ordinea zilei.

Expertii in climatologie trag un semnal de alarma si spun ca, pentru a domoli natura, avem nevoie de solutii ca sa oprim incalzirea globala. Potrivit unui raport international, pana acum am esuat in toate masurile anti-poluare. In conditiile acestea, omul, dar si celelalte specii, risca sa nu mai reuseasca sa se adapteze.

Duminica si luni au fost emise 30 de avertizari de fenomene meteorologice periculoase imediate. Expertii vorbesc despre un record istoric.

Roxana Bojariu, seful Departamentului de Climatologie din ANM: "Ele sunt din ce in ce mai frecvente si faptul ca in ultimul timp, practic, incep sa devina regula, fenomene altfel relativ rare in deceniile precedente, arata clar o legatura cu schimbarea climei."

Iar acest lant de consecinte dezastruoase se amplifica de la o zi la alta. Masini avariate de grindina cat mingea de tenis, culturi distruse de vijelii, sate devasate de tornade si vartejuri, orase sub ape.

De altfel, un astfel de fenomen a fost semnalizat in Timisoara, in cursul zilei de luni. Orasul a fost lovit de grindina, dimensiunile acesteia fiind neobisnuite, dupa cum se vede in fotografia trimisa de un utilizator www.stirileprotv.ro, Raul Buta.

Proiectia tridimensionala facuta de Institutul Meteorologic din Franta arata ca o saptamana de luni inainte se vor inregistra frecvent 34, chiar 40 de grade Celsius in Vestul si Estul Europei. In Romania, pana pe 26 iunie vom avea canicula in timpul zilei, cu posibile furtuni violente in timpul serilor si noptilor considerate tropicale.

Roxana Bojariu, seful Departamentului de Climatologie din ANM: "O atmosfera mai calda, conform legilor fizicii, poate sa contina o cantitate mai mare de vapori de apa, si-atunci in conditiile in care ai ingredientele pentru precipitare, va precipita mult mai multa apa si vei avea precipitatii foarte abundente. Din pacate, ce vedem si acum, pentru ca noi deja traim schimbarea climatica."

Prognoza pe trei luni arata ca atat iulie, cat si august sau septembrie vor fi mai calduroase ca de obicei, mai ales in jumatatea de sud a tarii si in Vest. Cat despre ploi, acestea vor fi mai putine in zonele agricole mari, putand aduce seceta.

Raportul Riscurilor Globale, facut pentru ''World Economic Forum'' arata ca, dupa migratie, adaptarea la noua clima si esecul masurilor anti-schimbari climatice sunt cele mai mari riscuri de anul acesta. Mai precis, pana acum toata lumea doar a mimat protectia mediului. Din pacate, la nivelul aglomerarilor urbane toate efectele schimbarii climei sunt amplificate.

Asa ca ar trebui modificate legile constructilor, sustin climatologii. In Olanda, de exemplu, orice cladire noua trebuie sa aiba un spatiu in care sa se acumuleze apa de ploaie. Sa nu se mai scurga in canalizare, ci in bazine din care sa se evapore apoi moderand temperatura din oras.

Asfaltul ar trebui sa fie si el permeabil, de exemplu sa absoarba 600 de litri pe minut pe metru patrat. Si e doar un infim inceput pentru cate mai sunt de facut.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO