Temperatura a scazut brusc cu 10 grade, iar apoi localitatile au fost lovite de o "tornada". Imaginile filmate de martori

Ultima actualizare: 23-06-2016 01:01
Tornada

A fost prapad duminica noapte in localitatile Dataseni si Cuci din judetul Mures in urma unei vijelii extrem de puternice, despre care oamenii spun ca era chiar o tornada.
 

Sute de case au ramas fara acoperisuri, iar turla bisericii reformate a fost distrusa. Doi oameni au ajuns la spital, raniti de tiglele de pe un grajd, in timp ce incercau sa isi salveze animalele.

Cativa soferi au filmat din masina dezastrul in localitatea Cuci. Vantul extrem de puternic, care nu a durat mai mult de 10 minute, a smuls copaci din radacini si a azvarlit ca pe confeti in aer tiglele de pe case.

O casa a fost distrusa de un copac urias. Nici biserica din satul Cuci nu a scapat fara pagube. Pompierii s-au chinut apoi sa ii ajute pe localnici sa stranga resturile din curti. Oamenii sunt speriati si acum de forta vijeliei.

"In 10 minute a venit vantul a distrus tot fara tigle fara turn, asa ceva n-am mai vazut"

"A venit vantul ploaia a distrus tot acoperisul e luat pe sus, aveam in el siloz, tot e distrus"

"A fost ca un uragan ne-am speriat, si copil s-a speriat foarte tare, mi-am chemat sotul inauntru ca daca nu il lua sip e el cu totul"

"N-am vazut nimic pe geam a fost vant ca o tornada"

Oamenii incearca acum sa isi repare locuintele distruse. Codul galben de vreme rea se mentine pana marti.

Potrivit meteorologilor, vijelia a intrat prin sud-vestul judetului Mures si a iesit prin nord pe linia, Ciuci-Iernut-Brancoveni. Vantul a suflat cu peste 100 de kilometri pe ora, iar norii verticali negri uriasi, inalti de 15 kilometri, au acoperit cele doua localitati separate de raul Mures.

Cu doua ore inainte de inceperea a ceea ce localnicii au numit o tornada, temperatura a scazut cu aproape 10 grade Celsius de la 27-28 de grade, la doar 18. Meteorologii spun ca vorbim despre un tip de furtuna numita supercelulara-foarte puternica, ce produce evenimente severe.O masa uriasa de aer este aruncata spre sol.

Meda Andrei, meteorolog ANM: "Fenomenele meteorologice extreme care au avut loc ieri seara pe raza judetului Mures au fost provocate de o linie de vijelie care a traversat acest judet dinspre SV catre NE  O linie de vijelie, practic un sistem de nori, masa de aer de la altitudini ceva mai mari ajunge sa coboare cu o viteza foarte mare, practic se prabuseste si determina la nivelul solului intensificari ale vantului."

Peste trei sute de locuinte au fost afectate in cele doua localitati din Judetul Mures - Dataseni si Cuci. Imediat ce intri in aceste localitati vezi doar localnici care stau pe acoperisuri si incearca sa isi repare pagubele.

Oamenii spun ca vantul a avut o forta uriasa si in doar cateva minute a smuls copaci si a daramat constructiile de lemn. In localitatea Dataseni doi oameni au ajuns la spital dupa ce adapostul pentru animale s-a prabusit peste ei tocmai cind incercau sa salveze vitele. N-au mai reusit, pentru ca au fost loviti de tiglele de pe grajd. Pagubele sunt uriase iar luni pompierii vor ramane in zona sa ii ajute pe localnici.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO