Femeile din România își asumă cele mai multe atribuții în familie. Dezechilibru în distribuirea sarcinilor între parteneri
În România, femeile își asumă cele mai multe atribuții în familie, de la gătit, la îngrijirea copiilor și a casei, dar și la plata facturilor.
Asta arată un sondaj recent realizat de un ONG, care cuprinde și un capitol despre modul în care româncele văd împărțirea sarcinilor între parteneri.
Femeile preiau o mare parte din responsabilități în familiile din România. Datele culese de centrul Filia, o organizație care luptă pentru drepturile femeilor, arată că 96% dintre femeile intervievate au declarat că ele sau o altă femeie din gospodărie sunt cele care pregătesc mâncarea, spală vasele și hainele.
Distribuția muncilor în gospodărie
96% dintre femei pregătesc mâncarea
96% dintre femei spală vasele
96% dintre femei spală hainele
95% fac curat în casă
94% dintre femei calcă rufele
85% dintre femei fac cumpărăturile în casă
84% dintre femei plătesc facturile
Sursa: Centrul Filia
Tot în proporție covârșitoare, 95%, au declarat că tot ele se ocupă și de curățenie. Peste 80% calcă rufele, fac cumpărăturile și plătesc facturile. Ceea ce, spun autorii studiului, arată un dezechilibru major în distribuirea sarcinilor între parteneri.
Elena este căsătorită cu Gabriel de 12 ani. Împreună au două fetițe, dar cum bărbatul lucrează în construcții și face naveta, femeia în vârstă de 32 ține toată casa.
Elena Georgica: „În primul rând de copii, apoi casa, gospodăria. Eu sunt soț și soție. Eu fac cumpărături, tot. Mă trezesc la 6, o duc la grădiniță, fac mic dejun, o schimb pe fetiță, mâncăm, le pun la somn. Când dorm ele, mă ocup de curățenie, găini, flori.”
Reporter: Nu ați obosit?
Elena Georgica: „Nu."
Și o femeie care locuiește într-o comună de lângă Iași face toate treburile în familie încă de acum 20 de ani, de când s-a căsătorit.
Femeie: „Îngrijesc copiii, îi duc la școală, prin curte.”
Reporter: Vă ocupați de gospodărie complet, soțul reușește să vă ajute?
Femeie: „Nu prea. Pleacă dimineața și vine seara. Și grădina, și facturi, și copii.”
Reporter: De cât timp faceți așa?
Femeie: „De când m-am măritat."
Reporter: Cine se ocupă de gospodărie?
Femeie: „Eu.”
Reporter: Și soțul?
Femeie: „El mai puțin.”
Reporter: Și dumneavoastră ce faceți în gospodărie?
Femeie: „De toate. Curățenie, mâncare, ajutor la copii."
Lucrurile se schimbă, dar nu radical, în rândul generațiilor mai tinere, dar și în cuplurile cu un nivel superior de educație. Femeile de până în 30 de ani sau cu vârsta cuprinsă între 30 și 44 de ani declară că le ajută și partenerii lor.
Femeie: „Toată treaba o facem împreună, ne împărțim în funcție de timp, de nevoile copiilor.”
Reporter: Reușește și domnul să se implice în creșterea copiilor?
Femeie: „Trebuie."
Bărbat: „Treburile casei sunt împărțite în mod egal. Nu sunt treburi pe care obligatoriu le fac eu sau obligatoriu le face soția."
Singurele sarcini care sunt realizate în proporție mai mare de bărbați sunt reparațiile prin casă, muncile agricole și tăiatul lemnelor.
Ciprian Iftimoaiei, sociolog: „Se reproduce un rol tradițional al femeilor în gospodărie în detrimentul vieții profesionale. Femeile își asumă în proporție covârșitoare acel rol. Sunt gospodine, e vorba de o muncă foarte importantă, neremunerată."
Andreea Bragă, expert egalitate de gen centrul FILIA: „Există în continuare păstrarea rolurilor tradiționale de gen în ceea ce privește realizarea muncilor domestice. Sunt câteva diferențe atunci când în cuplul respectiv ambii au studii superioare."
Cercetarea a fost realizată în baza unor chestionare față în față, pe un eșantion de 1313 femei din 59 de localități din România.