Femei și copii, victime colaterale ale conflictului din Piața Victoriei. ”Ne-au alungat ca pe câini”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 11 August 2018 19:01
Categorie: Stiri actuale

Zeci de mii de români reveniţi acasă din toate colţurile lumii au umplut vineri seara Piaţa Victoriei, la mitingul Diasporei.

Au scandat împotriva actualei puteri şi au cerut continuarea luptei anticorupție. Protestul paşnic s-a încheiat însă brusc, puţin după ora 23.00, după ce forţele de ordine, provocate şi chiar atacate de câţiva huligani infiltraţi în mulţime, au intervenit în forţă cu gaze lacrimogene şi tunul cu apă.

Peste 400 de oameni, protestatari şi jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar unii dintre aceştia au ajuns la spital. Victime colaterale au căzut femei şi copii aflaţi în mulţime.

Încă de la început, mitingul celor din Diaspora a avut parte de provocări. Printre protestatarii paşnici, unii veniţi de la mii de kilometri distanţă, s-au infiltrat indivizi puşi pe scandal.

Primul moment în care forţele de ordine ar fi trebuit să acţioneze împotriva acestor grupuri s-a întâmplat puţin după ora 16:00, când traficul a fost blocat şi un grup restrâns a încercat să dirijeze mulţimea să încerce să intre în curtea Guvernului. Jandarmii i-au blocat, însă nu i-au extras dintre protestatari pe cei care provocau la violenţă.

Câteva minute mai târziu, un alt incident grav este lăsat nesancţionat. Un huligan atac[ de două ori forţele de ordine, loveşte cu brutalitate un jandarm, însă este lăsat să dispară în mulţime.

În tot acest timp, protestatarii paşnici continu[ să vină în Piaţa Victoriei şi să scandeze împotriva Guvernului Dăncilă... În multe zone ale Pieţei Victoria, jandarmii dialogau cu protestatarii şi schimbau impresii, fără nicio urmă de încrâncenare.

Spre seară, însă, când zona din faţa Guvernului şi străzile adiacente erau pline, au început şi problemele.

Dinspre Bulevardul Iancu de Hunedoara şi-au făcut apariţia grupuri de huligani, despre care jandarmeria susţine că ar fi membri ai unor galerii sportive. De altfel, scandările lor se deosebeau de cele ale manifestanţilor paşnici şi semănau izbitor cu cele de pe stadioanele de fotbal.

Dezbrăcaţi de tricouri ca în galeriile de pe stadioane, mulţi dintre ei au aruncat cu pietre către jandarmi şi i-au înjurat. Înfruntările cu oamenii de ordine erau însă dezaprobate de restul mulţimii, care îi fluierau pe provocatori. Cu toate astea, jandarmii nu au încercat nici de această dată să îi extragă din mulţime. Au folosit, însă, din greu, gaze lacrimogene, cărora le-au căzut victime oameni fără nicio vină, inclusiv femei şi copii.

După lăsarea nopţii, huliganii au început să atace. La un moment dat, au prins la mijloc doi jandarmi, un bărbat şi o femeie, pe care i-au lovit în repetate rânduri.

În ajutorul celor doi jandarmi au sărit protestatarii paşnici, care i-au protejat pe oamenii de ordine de pumnii şi picioarele huliganilor cu propriile trupuri. A fost momentul în care i-a fost furată arma femeii-jandarm.

Jandarmii se pregăteau deja de intervenţia în forţă. Cu petarde şi fumigene, ocupaseră deja o parte a pieţei, de unde protestatarii paşnici se retrăseseră deja. Însă ordinul de evacuare a Pieţei în totalitate, fusese semnat de prefectul Capitalei. A fost pus în aplicare puţin după ora 23.00.

Nimeni nu a scăpat de gazele lacrimogene şi de jeturile de apă. Femei şi copii alergau cu disperare, iar aerul a devenit pentru câteva minute aproape irespirabil în Piață.

Femei purtate pe braţe, oameni care nu îşi mai puteau deschide ochii din cauza usturimii, lovituri şi chiar fracturi... toate au fost provocate în doar câteva minute.

Iar o doamnă nu a mai avut unde să fugă, s-a aşezat în genunchi în fata jandarmilor şi a cerut îndurare.

Fiica de 16 ani a fostului ministru al Culturii Vlad Alexandrescu nu a rezistat însă gazelor şi s-a prăbuşit în mulţime. A fost preluată de paramedici şi resuscitată în ambulanţă, deşi tatăl ei susţine că a stat departe de grupul de instigatori. De altfel, nimeni nu îşi putea explica forța cu care au acţionat jandarmii, indiferent pe cine au avut în față.

”Asta a fost ordinul, nu ştiu, dar e frustrant şi înjositor să ne alunge cu tunurile de apă ca pe nişte câini... Au lăsat în spatele lor femei, copii, adică au intrat într-o masă mare de oameni pentru câţiva, pentru care ar fi avut puterea să îi controleze, având în vedere câţi au fost.”

"Vreau să le mulţumesc frumos că ne-au gazat de nu ştiu câte ori. Atât vreau să le zic. Ruşine, ruşine să le fie. De la 7 nici nu ştiu câte gazări au fost, pană la ultima..INFERNALĂ... De mi-am şi pierut telefonul. Doamna Dăncilă, de ce? Doamna ministru de Interne, de ce?! Domnule căpitan al Jandarmeriei, de ce? Domnule Dragnea, de ce?!”

După ce au fost alungaţi la fel ca huliganii, oamenii paşnici s-au întors în fata jandarmilor, cărora le-au cerut socoteală. Tot paşnic.

"Astea formează o grenadă lacrimogenă... De uz militar. Am simţit-o, prietena mea a simţit-o, copiii au simţit-o... Nu v-a atacat nimeni. Înțeteleg, vă dă cineva cu ceva în cap, aveţi posibilitatea să îl extrageți din mulţime, da?! Pentru asta sunteţi antrenaţi... Intraţi şi l-aţi scos... Dar de ce în masă? De ce în masă? Toată acţiunea voarsta a fost la depărtare. Nu vă e ruşine?!"

Mulţi dintre huliganii care au provocat au fugit pe Bulevardul Ion Mihalache.

În retragere, au incendiat mai mulţi arbuşti decorativi, pe care i-au fost duşi de pe trotuar în mijlocul străzii.

Mult după miezul nopţii, Piaţa Victoriei şi bulevardele adiacente arătau ca după război, dar o parte dintre manifetanți au rămas în zonă şi au făcut curăţenie.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO