Persoane în vârstă, afectate serios de gaze la protest. ”Suntem sătui”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 11 August 2018 18:53
Categorie: Actualitate

După violențele din Piaţa Victoriei şi intervenţia în forţă a jandarmeriei, 452 de oameni au avut nevoie de ajutorul medicilor, iar 91 au ajuns la spital.

Dintre ei, 11 sunt jandarmi. Imediat după incidente, oamenii s-au plâns de intervenţia brutală a forţelor de ordine. Pe internet au apărut imagini dure, în care protestatari paşnici au fost loviţi de jandarmi cu bastoanele sau au fost gazaţi cu substanţe iritante.

Între timp, preşedintele Klaus Iohannis şi opoziţia au cerut anchetarea de urgenţă a incidentelor dramatice din Piaţa Victoriei. Pe de altă parte, Jandarmeria a anunţat că a acţionat legal şi defensiv. 

După intervenţia în forţă din Piaţa Victoriei, protestatarii s-au plâns că au fost alergaţi pe străzile lăturalnice de către jandarmi.

În imaginile publicate pe facebook, se vede un tânăr cu mâinile ridicate, lipit de o camionetă, care este lovit în plină figură de un jandarm.

Şi în această filmare se vede un bărbat care merge pe mijlocul străzii cu mâinile în sus - lovit de câteva ori de jandarmi.

Speriaţi de violenţă, foarte mulţi dintre cei care au venit cu copii au încercat să se refugieze în localurile din apropierea Pieţei Victoria.

Protestatarii mai în vârstă au încercat să scape rapid din zona cu violențe, dar nu au reuşit. Unii au inhalat gaze, alţii au fost loviţi.

Reporter: "Aţi inhalat gaze?
Protestatară: "Da."
Reporter: "Si cum vă simţiţi?"
Protestatară: "Minunat, pentru că am reuşit să protestez. Suntem sătui."

Bătrân: ''Aoleu! O, Doamne! o ambulanţă, unde e o ambulanţă? Mă băieţi, vă convine, mă oamenilor?"

În total, 452 de persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor. 91 au ajuns la spital. Prinţe aceştia - 11 sunt jandarmi. Deşi iniţial jandarmeria spunea că femeia-jandarm, care a fost lovită de protestatari violenţi, s-ar afla într-o stare gravă - vestea bună a venit astăzi de la ministrul sănătăţii.

La puţin timp după violentele din piaţa, preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat pe Facebook.

Klaus Iohannis, președintele României: "Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă."

În conferinţă de presă, Jandarmeria a anunţat că acţiunile forţei de ordine au fost legale, iar românii veniţi la protest şi-au asumat riscurile.

Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei București: ''Cei prezenţi în piaţa au fost atenmtionati prin canale media direct de către colegii mei din dispozitiv asupra faptului să se supun unor riscuri dacă rămân, cei care au ales să rămână şi-au asumat conştient sau inconştient acetse riscuri".

Marius Militaru, purtător de cuvânt Jandarmeria Romană: "Jandarmeria a fost foarte bine pregătită. Și dacă nu am avut violente excesive este datorită intervenției profesioniste, moderate şi raţionale a jandarmeriei române. Dispozitivele pe care noi le-am adaptat la mitingul de vineri au fost eminamente defensive''.

Preşedintele României i-a cerut Procurorului general al României Augustin Lazăr anchetarea intervenţiei Jandarmeriei şi identificarea de urgenţă a tuturor vinovaţilor.

"I-am cerut sâmbătă Procurorului general Augustin Lazăr demararea de urgență a cercetărilor pentru clarificarea modului în care s-a produs intervenția Jandarmeriei la protestele de aseară din Piața Victoriei. De asemenea, i-am solicitat Procurorului general să stabilească legalitatea intervenției și să identifice rapid persoanele și gradul de vinovăție a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală."

În replică, într-un comunicat de presă, Liviu Dragnea, nemulţumit de criticile aduse de preşedinte jandarmeriei spune că "declarația președintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorității statului și un îndemn la reluarea violențelor. Prin această atitudine, președintele Iohannis dovedește încă o dată că este sponsorul politic al violenței."

Opoziţia a cerut demisia ministrului de interne, a şefilor Jandarmeriei şi o sesiune parlamentară extraordinară.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: "Încă de la ora 5, jandarmii au început să provoace mulţimea, lansând lacrimogene sau substanţe iritante şi făcând manevre de provocare a mulţimii. În mulţime au fost infiltraţi agenţi provocatori fie din galerii, fie din zona interlopă."

Dan Barna, preşedintele USR: "Cum s-a putut întâmpla fenomenul, repet, bizar conform căruia, jandarmii au fost foarte eficienţi până spre 1 noaptea pentru a fugări protestatari paşnici pe străzile laterale și au fost incapabili să extragă din masa de protestatari cele 20-30 de persoane agresive."

Reacţia ministrului Carmen Dan a venit în această după-amiază.

„Vreau să vă informez că jandarmii sunt într-o stare mai bună, iar asta pentru mine e cea mai bună veste. Cred că sănătatea oamenilor care și-au făcut datoria trebuie să primeze. Tânăra, deși este într-o stare de șoc traumatic, i-am simțit recunoștința că nu și-au pierdut viața.” Citește întreaga declarație aici.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat că se începe urmărirea penală într-un dosar de ultraj - privind agresiunea împotriva a doi jandarmi, dar şi o anchetă pentru sustragerea unei arme. Iar procurorii militari au deschis dosar penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor.

Indiferent de rezultatul anchetelor, Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa le-a luat apărarea românilor din diaspora.

"Luați mâinile pătate de sânge de pe diaspora. Românii din diaspora sunt oameni harnici care au învățat în anii petrecuți în alte țări să fie serioși, profesioniști și să respecte regulile democrației. Credem că absolut toate violențele au fost provocate de echipe bine organizate de huligani. Protestăm energic împotriva exceselor de forță ale Jandarmeriei, precum și a planurilor tactice de intervenție, total inoportune și lipsite de profesionalism."

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Proteste în Piața Victoriei, ziua 2. 30.000 de oameni au manifestat pașnic și le-au dăruit trandafiri albi jandarmilor. VIDEO
Proteste în Piața Victoriei, ziua 2. 30.000 de oameni au manifestat pașnic și le-au dăruit trandafiri albi jandarmilor. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
Motiune citita in Parlament
Moţiunea de cenzură, citită luni după-amiază în plenul Parlamentului. Când se votează
OUG privind Legile Justiţiei, discutată luni în plenul Senatului. Ce prevede
Școli închise luni și marți în mai multe județe. Anunțul ministrului Educației
REZULTATE LOTO 6 din 49, 16 decembrie 2018. Numerele câștigătoare
Condițiile inumane în trenurile blocate: fără apă, căldură sau acces la toalete
Accidente, localități fără curent, drumuri blocate. Urmările a 2 zile de COD PORTOCALIU
Carmen Iohannis
Liviu Dragnea critică absența lui Carmen Iohannis la audierile de la Parchet
Ploaia și ninsoarea transformă mersul pe stradă într-un calvar: „Sărim pârleazul”
Accident mortal în Prahova în urma coliziunii dintre 2 autoturisme
A văzut un bulgăre de pământ îngheţat care se mişca. Ce era de fapt
Școli închise luni și marți în mai multe localități, după codul portocaliu de ninsori
Microbuz căzut în râpă, la Botoşani. Cine era în autovehicul