Felix Bănilă a demisionat de la șefia DIICOT, după un "proces cognitiv" de numai 2 zile
Felix Bănilă a demisionat de la şefia DIICOT, la două zile după ce Preşedintele României i-a cerut asta şi l-a criticat pentru modul în care a gestionat ancheta, în cazul Caracal.
Cu toate acestea, acelaşi Bănilă spune că nu îşi reproşează nimic şi că pleacă din funcţia de procuror şef pentru ca DIICOT să nu mai fie ţinta unor presiuni venite din partea unor persoane neavizate, fără cultură judiciară.
Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal și de aceea, vreau să vă asigur despre faptul că demisia șefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golită de importanța funcției, de care, de altfel, sunt pe deplin conștient”, afirma marţi Bănilă, într-un comunicat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Felix Bănilă a avut nevoie de 36 de ore de gândire şi după ce s-a consultat cu cei din CSM şi cu procurorul general, şi-a trimis demisia la Ministerul Justiţiei.
„Aceasta nu vine pe fondul faptului că nu mi-aș fi făcut datoria și că nu mi-aș fi pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției pe care cu onoare încă o ocup. Consider că la acest moment demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune”, a declarat fostul șef al DIICOT.
Felix Bănilă a fost numit în funcţia de şef al DIICOT în iulie 2018, tot de preşedintele României, iar acum demsioneaza după doar un an şi două luni, cu mult înainte de a fi ajuns la jumătatea mandatului de trei ani. Acesta intră în istorie ca şeful cu cel mai scurt mandat la conducerea structii din Ministerul Public.
Lui Bănilă, susţin surse neoficiale, nu i s-ar fi reproşat doar modul în care a condus ancheta în cazul Caracal. El a ţinut totuşi să-i răspundă şefului statului care a şi emis decretul de revocare.
Felix Bănilă a mai declarat: „Nu pot accepta ca direcția, a cărui parte integrantă sunt, să reprezinte ținta predilectă și lipsită de apărare a celor care au obligația de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului său lipsite de cultură juridică necesară."
Înainte să trimită demisia, Felix Bănilă a luat o ultimă decizie în calitate de şef: a propus revocarea din funcţia de adjunct a Oanei Schmidt-Haineală, unul dintre procurorii care investighează cazul de la Caracal.
Viitorul şef al DIICOT va fi numit tot de Preşedintele României, la propunerea Ministrului Justiţiei. Până atunci, Georgiana Hosu va asigura interimatul.