Fântânile din centrul Capitalei, în șantier. ”Oamenii vor avea senzaţia că stau într-un acvariu”
Fântânile din centrul Bucureştiului, construite pe vremea lui Ceauşescu, sunt, de marți, în şantier. Lucrările se vor ridica la 7 milioane de euro, dar vor fi unice, potrivit celor de la ''Apa Nova''.
Proiectanţii şi constructorii spun că vor face şi alte arteziene, pentru a intra în ''Cartea Recordurilor''. Până atunci, însă, bucureştenii trebuie să se înveţe cu disconfortul creat de muncitori. În plus, şoferii pierd o bandă.
Muncitorii au început dimineaţă demolarea plăcilor de pe fântânile din zona Unirii. 17 din cele 34 de arteziene vor fi reparate, inclusiv cea mai mare dintre ele, iar pentru asta, traficul este deja restricţionat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Lucrările începute marți vor dura până în septembrie. Potrivit primăriei, asta înseamnă că apa va fi închisă toată vara. Cu alte cuvinte, toţi cei care vor veni aici, în Unirii să se odihnească, să se răcorească, vor avea parte de şantier. Adică de praf şi de zgomot.
"Cea mai mare poluare din Bucureşti este aici, în centru. Şi normal că aceste fântâni arteziene mai atenuează. Dacă va fi frumos şi dacă va fi civilizat şi dacă turiştii vor veni în România, va fi perfect, dar să nu dărâme de tot", spune un bucureștean.
În urma modernizării, fântânile vor avea 4 regimuri de funcţionare, cu 4 programe diferite, cel mai spectaculos fiind în weekend, când, estimează primăria, 4 mii de oameni vor fi în public. Cei de la Apa Nova susţin că nu au putut lucra peste iarnă, pentru că apa îngheaţă.
"Două tuneluri de o parte şi de alta a parcului cu fântâni prin care vor trece jeturi de apă. Oamenii vor avea senzaţia că stau într-un acvariu cu apă, dar tunelurile sunt şi ieşiri de siguranţă", explică Mihai Savin, director general adjunct Apa Nova.
Autorităţile au în plan să facă şi câteva fântâni noi pentru ca Bucureştiul să intre în Cartea Recordurilor cu cel mai lung traseu cu arteziene din lume.
Cele mai spectaculoase fântâni arteziene din lume atrag milioane de turişti. De pildă, Fontana di Trevi din Roma, un monument istoric, a fost renovată până în 2015, iar autorităţile locale au cheltuit pentru asta 2.2 milioane de euro. Banii au fost recuperaţi deja numai din cât aruncă turiştii în apă.
"Spune că a costat mai mult la Fontana di Trevi pentru că la noi va fi ceva ce nu mai e în lume. Ei acolo un au jet mic din 1920", spune Mihai Savin.
Cea mai mare fântâna din lume este Burj Khalifa, inaugurată în 2009 în faţa uriaşei clădiri cu acelaşi nume. Aceasta aruncă jeturile de apă la 150 de metri înălţime.
A depăşit chiar şi vestita fântână Bellagio din Las Vegas, recunoscută pentru coregrafia impresionantă de lumină, muzica şi apă. Potrivit unor estimări, arteziana din Las Vegas a costat 40 de milioane de dolari.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: santier, primarie, muncitori, fantani arteziene, fantani,
Dată publicare:
08-05-2018 18:37