Familia vrea sa faca lumina dupa 64 de ani. Ramasitele unui tanar, impuscat in cap de comunisti, dezgropate in Bistrita

Ultima actualizare: 18-07-2014 00:47

Ramasitele unui tanar de 23 de ani, ucis de autoritatile comuniste in 1950, au fost dezgropate luni, in Bistrita Nasaud.

La cererea familiei, care isi doreste o inmormantare crestineasca, arheologii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului au sapat dupa trupul neinsufletit.

Tanarul dezertase din armata, ca sa isi intretina cei 9 frati si surori mai mici, dar si mama ramasa vaduva. A fost insa impuscat in cap si lasat sa zaca la numai 2 kilometri de casa.

Rudele s-au strans impreuna cu arheologii, in locul in care se presupunea ca a fost ingropat tanarul, in urma cu 64 de ani. Dupa cateva ore de sapaturi, s-au gasit si primele oseminte.

Pe 25 iunie 1950, tanarul a fugit din armata, ca sa-si ajute familia. Avea pe atunci 9 surori si frati, si o mama ramasa vaduva.

"Am fost orfani si el a fost stalpul casei si a fost nevoit sa ne intretina si a fugit", a povestit Maria Sorobele, sora barbatului decedat.

Astazi mai traiesc doar doua surori, care isi amintesc cu groaza cum si-au pierdut fratele. In urma cu 64 de ani tanarul s-a ascuns in casa din apropiere imediat ce a dezertat din armata. A fost impuscat pe loc, iar trupul sau a fost ingropat aici langa un lan de porumb. Familia nu isi mai doreste acum decat sa il inmormanteze in orasul natal, Sangiorz Bai.

Tanarul a fost ingropat pe un deal, deasupra orasului Sangeorz-Bai, iar anul trecut, familia a depus cererea de deshumare. "Starea osemintelor este foarte proasta, iar craniul este foarte fragmentat. Se confirma marturia contemporanilor: calota a fost distrusa aproape in intregime" a explicat Gheorghe Petrov, arheolog Sef Institut de Investigare a Crimelor Comunismului.

Pana acum au fost descoperite doar cateva ramasite, iar sapaturile vor continua si MARTI. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a cerut ca in cauza sa se deschida un dosar de cercetare penala.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO