Facultățile de construcții, la mare căutare. Studenții sunt atrași de facilitățile fiscale

Ultima actualizare: 24-10-2020 19:24

Anul acesta avem cu 25 la sută mai multi studenți la facultățile de construcții. Tinerii au ales acest domeniu, printre altele, și pentru că nu trebuie să mai plătească impozitul pe venit.

Este una dintre măsurile de relaxare fiscală valabile în următorii 7 ani, iar dezvoltarea sectorului construcțiilor le garantează suficiente locuri de muncă bine plătite.

La Facultatea de Construcţii din Timişoara, anul acesta a fost concurență mare. 490 de tineri s-au înscris pe 200 de locuri la buget, cu 25% mai mulţi faţă de anul trecut. I-au atras salariile din domeniu care au crescut după ce guvernul a introdus o serie de beneficii fiscale în 2018.

Raul Zaharia - decan Facultatea de Construcţii Timişoara: „Sectorul construcţiilor cunoaşte o creştere continuă în România, doar în 2019 a reprezentat 6,4% din PIB. Pe şantier, un inginer poate să ajungă chiar la 15.000 de lei, ce-i drept după mulţi ani de experienţă. Un inginer debutant începe cam de la 4.000 de lei în activitatea de execuţie".

Florin este unul dintre tinerii admişi la facultate şi visează să ajungă inginer. A lucrat de mic în domeniul construcţiilor şi susţine că experienţa i-a prins bine.

Florin Pernea – student: „M-a ajutat să înţeleg că un inginer are o responsabilitate foarte mare în ceea ce priveşte lucrarea, proiectarea şi executarea anumitor proiecte".

Burse pentru studenți, de la instituții

Direcţia de Drumuri şi Poduri Timişoara le oferă deja studenţilor burse de 1.000 de lei pe lună în speranţa că se vor angaja aici la finalul studiilor.

Horațiu Simion - director DRDP Timişoara: „Pe lângă bursă, vor avea şansa să stea de vorbă cu specialiştii noştri, de a face practică în unităţile noastre".

Şi la Cluj, aproape 700 de absolvenţi de liceu au optat anul acesta pentru una dintre specializările de la Facultatea de Construcţii.

Daniela Manea, profesor inginer Facultatea de Construcţii Cluj-Napoca: „Inclusiv în perioada pandemiei, toate şantierele din jurul Clujului şi din judeţele adiacente au continuat, aşa încât zona construcţiilor nu a fost afectată, dimpotrivă, s-a văzut că locuri de muncă sunt. Chiar este o mare solicitare în zona aceasta”.

După cei patru ani de studii, absolvenţii intră imediat pe piaţa muncii. Este şi cazul lui Dorin, care s-a angajat ca inginer topograf.

Dorin Isac:După ce mi-am susţinut examenul de licenţă, am aplicat la o firmă din domeniu. Chiar dacă trecem prin nişte vremuri grele, în domeniul construcţiilor mereu îţi vei găsi un loc de muncă."

Ovidiu Petruț- manager de proiect dezvoltator imobiliar. „Este nevoie de ingineri constructori, în special de cei tineri care pot fi formaţi acum de ingineri cu experienţă, iar faptul că statul ajută firmele de construcţii este un mare plus.”

Măsurile de relaxare fiscală în domeniul construcţiilor sunt valabile până în 2028.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO