"Je suis Beke Istvan". Proteste la Targu Secuiesc, dupa ce extremistul maghiar a fost arestat si acuzat de terorism

02-12-2015 07:34


Sute de oameni au protestat la Targu Secuiesc, suparati ca un barbat din localitate a fost arestat pentru ca ar fi intentionat sa detoneze o bomba de Ziua Nationala a Romaniei.

Protestatarii spun ca activitatea nationalista a lui Istvan Beke nu este un motiv suficient pentru ca el sa ajunga dupa gratii. Dar procurorii DIICOT sustin ca au probe care arata ca suspectul stia sa faca o telecomanda prin care sa actioneze de la distanta un dispozitiv exploziv si detinea o cantitate mare de materiale pirotehnice.

"Pana acum a fost libertate si acum este terorism" si „vrem adevarul", au stricat localnicii.

Sute de oameni din Targu Secuiesc s-au strans miercuri dupa amiaza in centrul localitatii ca sa protesteze. Sunt suparati ca Istvan Beke, om de afaceri din zona, a fost arestat pentru ca planuia sa detoneze un dispozitiv exploziv, in timpul paradei de 1 decembrie.

"Un om superb, un tata superb, a pastrat traditiile lui, traditiile maghiare, a organizat evenimente culturale, nimic altceva. Om periculos, asta e o gluma bombastica”, spune o vecina.

Oamenii nu cred ca Beke ar fi putut sa puna la cale un atentat terorist. Si tatal sau ii ia apararea.

"Nu este adevarat, nu e capabil sa faca asemenea daune comunitati in care traieste si poporului din care este", spune si Erno Beke, tatal suspectului.

Insa procurorii DIICOT il acuza de tentativă la acțiuni împotriva ordinii constituționale. Barbatul este suspectat ca intentiona sa detoneze o bomba artizanala in timp ce era parada nationala. Dispozitivul urma sa fie amplasat intr-un cos de gunoi, pe traseul urmat de militari.

Anchetatorii sustin ca Beke avea materiale pirotehnice, din categoria 3, precum petardele, care contin praf de pusca in cantitate mica. Suspectul ar fi avut 400 de asemenea artificii, iar detonarea lor in acelasi timp, putea provoca daune si chiar ranirea unor persoane. Materialele au fost gasite de politisti la mai multe adrese printre care si un poligon detinut de Beke.

Sub aparenta unui poligon airsoft, Beke a amenajat aici o baza de antrenament paramilitar spun anchetatorii. Procurorii DIICOT au gasit in aceasta cladire materiale pirotehnice.

Anchetatorii mai sustin ca Beke, inginer electronist, se pricepea sa faca o telecomanda pentru detonarea de la distanta artificiilor. Mai mult, acestia prezinta drept probe inregistrari telefonice din care reiese ca Beke ar fi explicat ca poate actiona fara sa fie in localitate.

Prin camera de supraveghere amplasata la magazinul sau, Beke putea sa urmareasca parada militara si tot el este cel care putea sa detoneze bomba.

Istvan Beke ar fi discutat despre aceasta actiune cu un barbat, a carui identitate este protejata. Acesta i-ar fi spus: "ar merita să facem, măcar să acumulăm experiență".(referat DIICOT)

Suspectul a fost arestat marti seara tarziu, la Bucuresti. Membrii organzatiei 64 de comitate sustin ca i-au fost incalcate drepturile pentru ca nu i s-a permis avocatului sa-l asiste, iar declaratia i s-a luat in limba romana.

„La noi nu au venit migranti, teroristi si uite ca a trebuit sa facem noi teroristi. Si uite ca s-a facut”, acuza tatal lui Beke.

Despre aceasta organizatie, DIICOT sustine ca este vorba de un grup extremist, cu legaturi cu alte organizatii similare din Ungaria si care s-ar fi dezvoltat in timp intentionand sa treaca la actiuni violente.

Timp de o ora si jumatate, 500 de localnici au protestat si au cerut eliberarea lui Istvan Atilla. Procurorii DIICOT spun ca pe durata perchezitiilor, suspectul a fost insotit de un avocat si ca Beke a dat declaratii in limba romana, fara a cere un interpret de limba maghiara.

VIDEO PROTVPLUS.RO