Extinderea plajelor de pe litoralul românesc intră într-o nouă etapă. Urmează 2 Mai și Vama Veche
Extinderea plajelor de pe litoralul românesc intră de vineri într-o nouă etapă.
După ce Mamaia şi Năvodari au câştigat peste 50 de hectare de nisip nou, constructorii olandezi şi-au mutat utilajele la Eforie Sud. Se pregătesc 2 Mai şi Vama Veche. Sezonul estival nu va fi afectat, pentru că deocamdată se lucrează în larg.
În nordul litoralului, antreprenorii au lucrat 24 de ore din 24 pentru ca turiştii să beneficieze de plaje mai largi şi de cel mai fin nisip, adus din largul mării. Acum, toate ultilajele contructorilor olandezi au fost mutate din Mamaia în Eforie Sud.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lucrările încep în zone în care nu va fi periclitatată activitatea turistică, aşa cum este o porţiune din Eforie Sud. Începe construcţia digurilor. Ele vor avea peste 300 de metri lungime, iar cele vechi vor fi demolate.
Cele șase diguri vor avea rolul de a proteja plaja existentă. Apoi va fi realizat un dig subacvatic de-a lungul întregii plaje dintre cele două Eforii pentru a reface şi ecosistemul din acea zonă.
Nicușor BUzgaru, Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral: „Această porţiune de plajă în Eforie este de aproximativ 400 milioane de lei – costul pentru implementare, înnisipare şi structuri hidrotehnice”.
Marius Stamat, reprezentantul unei firme de construcţie: „Toate digurile care sunt într-o stare puternică de degradare. Nu se vor face niciun fel de lucrări peste vară, este deschis în totalitate turiştilor”.
Între timp, se pregătesc documentele şi pentru preluarea plajei din Mamaia. În acest moment se poate sta doar pe prosop sau pe şezlongul propriu, dar de la 1 iulie administratorii au voie să le amenajeze.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Prin aceste intervenţii nu se distruge nimic, mai mult, se crează oportunitatea dezvoltării unei biodiversităţi fantastice, aici, pe litoralul românesc”.
Proiectul de lărgire a plajelor româneşti se va extinde până spre capătul sudic al litoralului, incluzând Costineşti, Jupiter, Venus, Saturn, Cap Aurora, Mangalia şi 2 Mai. Lucrările ar trebui finalizate până pe 31 decembrie 2023.