Atac cu masina capcana in cartierul diplomatic din Kabul. Reuters: Peste 90 de oameni au murit, iar 400 sunt raniti
Guvernul afgan a revizuit la peste 90 de morti si peste 400 de raniti bilantul atentatului sinucigas de miercuri de la Kabul, comis in prima saptamana a Ramadanului, relateaza ITV News. Autoritatile au avertizat ca bilantul ar putea creste in continuare.
O bomba puternica a explodat miercuri dimineata, la ora locala 8.25 (6.55 ora Romaniei), in centrul capitalei afgane. Ambasadele germana si franceza, aflate in apropiere, au fost avariate, a declarat ministrul francez pentru Afaceri Europene.
„Au existat niste pagube materiale in Ambasada franceza, precum si in Ambasada Germaniei”, a spus oficialul, precizand ca deocamdata nu exista nimic care sa sugereze ca s-ar fi inregistrat victime germane sau franceze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autoritatile au avertizat ca numarul victimelor va creste, probabil, in continuare. „Inca mai aduc cadavre si oameni raniti la spitale”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii, Ismael Kawoosi.
Ministerul de Interne a indemnat populatia sa doneze sange pentru victimePotrivit informatiilor initiale, majoritatea victimelor sunt civili. Printre raniti se numara, insa, si doi angajati al Ambasadei japoneze, a caror viata nu este, insa, in pericol. Cel putin un jurnalist al agentiei de presa Tolo a fost ucis. Patru jurnalisti BBC au fost raniti, iar soferul lor afgan a fost ucis in atacul sinucigas.
A wounded man is helped away from the site of a car bomb attack in Kabul believed to have killed at least 40 https://t.co/OejjD6dLIN pic.twitter.com/qcFwTaddiz
— AFP news agency (@AFP) May 31, 2017
JUST IN: Video shows smoke after blast in central Kabul that has killed or wounded at least 50, Afghan officials say https://t.co/m4MrvhUEY7 pic.twitter.com/PdYMIlgjxR
— ABC News (@ABC) May 31, 2017
This might be the biggest #Kabulexplosion of 2017. It happened in the heart of #Kabul city next to green zone. Fear of lots of casualties. pic.twitter.com/z8gVikif2p
— M. Shafiq Hamdam (@shafiqhamdam) May 31, 2017
Peste 60 de raniti, in principal civili, au fost adusi la spitale, a anuntat pe de alta parte un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii, Ismael Kawoosi.
In cartierul diplomatic se afla numeroase ambasade straine. O coloana groasa de fum era vizibila, fara sa se stie insa imediat tinta precisa a atacului.
Un fotograf AFP a putut sa vada pagube importante in zona exploziei si mai multe corpuri intinse pe jos, ceea ce sugereaza un bilant foarte important.
Deflagratia a fost atat de puternica incat a zguduit o mare parte a orasului, spulberand numeroase geamuri si semanand panica in randul populatiei.
Barbati si femei incercau cu disperare sa treaca de punctele de control pentru a se pune la adapost si a-si cauta rudele, a constatat AFP.
”Din mila lui Dumnezeu, personalul ambasadei idiene este teafar dupa enorma explozie de la Kabul”, a anuntat pe Twitter sefa diplomatiei indiene Sushma Swaraj.
Nicio grupare nu a revendicat atacul imediat, insa explozia are loc la putin timp dupa anuntarea, la sfarsitul lui aprilie, de catre talibani, a inceperii ”ofensivei de primavara”. Gruparea Statul islamic a comis, de asemenea, mai multe atentate sangeroase in capitala afgana.
Seful Pentagonului Jim Mattis a declarat recent ca se asteapta la ”un nou an dificil” pentru armata afgana nsi militarii straini prezenti pe teritoriul afgan.
Presedintele american Donald Trump se gandeste sa suplimenteze trupele cu mii de oameni in vederea unei iesiri din impas.
Statele Unite, care sunt angajate in Afganistan in cel mai lung conflict din istoria lor, au mobilizat 8.400 de oameni in aceasta tara, alaturi de cei 5.000 trimisi de state aliate membre NATO, a caror principala misiune este sa formeze si sa-i consilieze pe militarii afgani.
Intr-un mesaj recent, cu ocazia inceperii Ramadanului, seful Misiunii ONU in Afganistan Tadichi Yamamoto a ”indemnat toate partile la conflict sa-si respecte obligatiiile religioase si sa inceteze lupta” in aceasta luna sfanta.