Atac cu masina capcana in cartierul diplomatic din Kabul. Reuters: Peste 90 de oameni au murit, iar 400 sunt raniti

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul afgan a revizuit la peste 90 de morti si peste 400 de raniti bilantul atentatului sinucigas de miercuri de la Kabul, comis in prima saptamana a Ramadanului, relateaza ITV News. Autoritatile au avertizat ca bilantul ar putea creste in continuare.

O bomba puternica a explodat miercuri dimineata, la ora locala 8.25 (6.55 ora Romaniei), in centrul capitalei afgane. Ambasadele germana si franceza, aflate in apropiere, au fost avariate, a declarat ministrul francez pentru Afaceri Europene.

„Au existat niste pagube materiale in Ambasada franceza, precum si in Ambasada Germaniei”, a spus oficialul, precizand ca deocamdata nu exista nimic care sa sugereze ca s-ar fi inregistrat victime germane sau franceze.

Autoritatile au avertizat ca numarul victimelor va creste, probabil, in continuare. „Inca mai aduc cadavre si oameni raniti la spitale”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii, Ismael Kawoosi.

Citește și
Abdul Hasib, liderul ISIS din Afganistan
Armata SUA l-a eliminat pe liderul ISIS din Afganistan. "Ducea o campanie barbara de asasinate, tortura si violenta"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Ministerul de Interne a indemnat populatia sa doneze sange pentru victimePotrivit informatiilor initiale, majoritatea victimelor sunt civili. Printre raniti se numara, insa, si doi angajati al Ambasadei japoneze, a caror viata nu este, insa, in pericol. Cel putin un jurnalist al agentiei de presa Tolo a fost ucis. Patru jurnalisti BBC au fost raniti, iar soferul lor afgan a fost ucis in atacul sinucigas.

Peste 60 de raniti, in principal civili, au fost adusi la spitale, a anuntat pe de alta parte un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii, Ismael Kawoosi.

In cartierul diplomatic se afla numeroase ambasade straine. O coloana groasa de fum era vizibila, fara sa se stie insa imediat tinta precisa a atacului.

Un fotograf AFP a putut sa vada pagube importante in zona exploziei si mai multe corpuri intinse pe jos, ceea ce sugereaza un bilant foarte important.

Deflagratia a fost atat de puternica incat a zguduit o mare parte a orasului, spulberand numeroase geamuri si semanand panica in randul populatiei.

Barbati si femei incercau cu disperare sa treaca de punctele de control pentru a se pune la adapost si a-si cauta rudele, a constatat AFP.

”Din mila lui Dumnezeu, personalul ambasadei idiene este teafar dupa enorma explozie de la Kabul”, a anuntat pe Twitter sefa diplomatiei indiene Sushma Swaraj.

Nicio grupare nu a revendicat atacul imediat, insa explozia are loc la putin timp dupa anuntarea, la sfarsitul lui aprilie, de catre talibani, a inceperii ”ofensivei de primavara”. Gruparea Statul islamic a comis, de asemenea, mai multe atentate sangeroase in capitala afgana.

Seful Pentagonului Jim Mattis a declarat recent ca se asteapta la ”un nou an dificil” pentru armata afgana nsi militarii straini prezenti pe teritoriul afgan.

Presedintele american Donald Trump se gandeste sa suplimenteze trupele cu mii de oameni in vederea unei iesiri din impas.

Statele Unite, care sunt angajate in Afganistan in cel mai lung conflict din istoria lor, au mobilizat 8.400 de oameni in aceasta tara, alaturi de cei 5.000 trimisi de state aliate membre NATO, a caror principala misiune este sa formeze si sa-i consilieze pe militarii afgani.

Intr-un mesaj recent, cu ocazia inceperii Ramadanului, seful Misiunii ONU in Afganistan Tadichi Yamamoto a ”indemnat toate partile la conflict sa-si respecte obligatiiile religioase si sa inceteze lupta” in aceasta luna sfanta.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Romania a intrat in lupta contra ISIS,
Romania a intrat in lupta contra ISIS, "creierul" terorismului mondial. Iohannis si Trump, strangeri de mana la summitul NATO

Romania, ca tara membra NATO, a intrat de joi in lupta contra ISIS, grupare considerata creierul terorismului planetar. In cazul tarii noastre, nu poate fi vorba despre o implicare militara terestra.

Armata SUA l-a eliminat pe liderul ISIS din Afganistan.
Armata SUA l-a eliminat pe liderul ISIS din Afganistan. "Ducea o campanie barbara de asasinate, tortura si violenta"

Armata americana confirma moartea liderului Statului Islamic in Afganistan Abdul Hasib

Statul Islamic a revendicat atacul impotriva unui convoi NATO la Kabul. Bilantul: 8 morti si 28 de raniti
Statul Islamic a revendicat atacul impotriva unui convoi NATO la Kabul. Bilantul: 8 morti si 28 de raniti

Autoritatile afgane au anuntat ca opt persoane si-au pierdut viata miercuri dimineata, in vreme ce alte 28 au fost ranite, dupa ce un atacator sinucigas s-a detonat la trecerea unui convoi militar al NATO prin capitala Kabul, relateaza Reuters.

SUA acuza Rusia ca inarmeaza teroristii talibani din Afganistan.
SUA acuza Rusia ca inarmeaza teroristii talibani din Afganistan. "Influenta malefica" a Kremlinului

Oficialii militari americani acuza Rusia de inarmarea talibanilor din Afganistan.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.