Explicaţiile românilor care ignoră regulile de protecție împotriva Covid-19. „Nu cred în virusul acesta”

Ultima actualizare: 29-06-2020 19:31

Regulile de distanțare sau purtarea măștilor de protecție sunt ignorate de tot mai mulți români.

A început perioada vacanțelor, iar litoralul și Valea Prahovei se pot transforma în focare, de unde virusul se poate răspândi în toate județele, inclusiv în cele care până acum nu aveau prea multe cazuri.

Autoritățile privesc neputincioase și amenință că vor spori controalele. Poate amenzile vor avea efect acolo unde teama de boală nu mai există.

În magazine, în mijloacele de transport sau la terase, oamenii par mai relaxați ca niciodată. Într-o benzinărie de pe Autostrada Soarelui vedem tabloul perfect al nepăsării. Cei mai mulți nu poartă mască, nu se feresc, nu se mai dezinfectează.

Pe litoral, subiectul COVID a intrat la apă. Pe plajă, în apă, la terase, turiștii parcă s-au adunat pentru a spune unul altuia că boala nu îi poate atinge. Mulți susțin că au stat prea mult în casă pentru ca acum să rateze distracția.

Bărbat: „De păstrat, păstram distanța, dar nu suntem îngrijorați, în niciun caz. Eu sunt convins că nu există așa ceva, până acuma mă îmbolnăveam de 50 de mii de ori. Și nimic…”

Bărbat: „Nici eu nu cred în virusul acesta. Nu am niciun prieten care să fi auzit să fi avut virusul ăsta”.

În marea de neîncredere, un italian privește nedumerit. E din Ancona, o zonă extrem de afectată de infecția cu SARS COV 2.

Bărbat: „Dacă mergi undeva e plin de lume, fară masca. În Italia dacă suntem așa prea apropiați imediat primim amendă gravă. Dacă mergi înainte așa, lumea se îmbolnăvește, blocați încă o dată țara și economia țării."

Psihologul Gaspar Gyorgy spune că de fapt negarea existenței virusului este tot o reacție dată de frică.

Gaspar Gyorgy, psiholog: „Nu e neparat frică de covid, le e teamă să nu rămână fară un loc de muncă, să nu preia cineva un control atât de mare asupra lor încât să nu mai aibă posibilitatea de a face absolut nimic, de aici toate aceste teorii ale conspirației. Cred că frica și anxietatea ne afectează capacitatea de a gândi și după o lungă perioadă în care am fost paralizați de frică intrăm în cealaltă extremă în care ne gândim că nu ni se poate întâmpla”.

Deși obligați să poarte mască și mănuși, unii ospătari fentează și ei regulile. Tocmai de aceea, autoritățile vor înăspri controalele la terase pentru că și teama de amenzi poate fi o soluție de a ține situația sub control.

Turiștilor n-au ce să le facă. Poliția a anunțat că doar în ultimele 3 zile a verificat peste 4.000 de terase, plaje, cluburi și baruri în aer liber. Însă doar 73 au fost amendate.

În tot acest timp, în lume, la fiecare 18 secunde o persoană e răpusă de COVID 19. Bilanțul deceselor a ajuns la o jumătate de milion, potrivit agenției Reuters.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO