Explicatiile MAI: Seful ISU Constanta a fost demis. Ce despagubiri vor primi familiile celor decedati in elicopterul SMURD

Ultima actualizare: 19-12-2014 06:59
oprea

Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne a oferit informatii despre cum a decurs misiunea de cautare si salvare dupa prabusirea elicopterului SMURD in Constanta si a anuntat ca seful ISU Constanta a fost demis.

"Din primele informatii, rezulta urmatoarele: elicopterul a decolat de pe aeroportul Mihail Kogalniceanu la 16.06 dupa alimentare si a plecat spre Tuzla in conditii meteo optime de zbor. Accidentul aviatic s-a produs in timp ce aeronava survola lacul Siutghiol. Respectivul lac are lungime de 7,5 kilometri, latime medie de 2,5 kilometri, adancime variaba, intre 6-7 metri, fiind acoperit de mal, iar in ziua de 15 decembrie, temperatura apei era de doua grade Celsius. Aceste date sunt extrem de importante, in conditiile in care, conform manualului international de cautare-salvare si a specificatiilor din diagrama acestuia, in situatia data, suprvietuirea constienta ar fi putut fi de cel mult 12 minute, iar supravietuirea generala, de cel mult 20 de minute, intr-o apa de doua grade Celsius", a spus Monica Dajbog.

Ea a precizat ca, din primele informatii integrate la nivelul Centrului Operational de Comanda al MAI rezulta ca elicopterul EC 135, din cadul Inspectoratului General de Aviatie, aflat in serviciu la punctul de operare aeromedicala Constanta, a decolat de pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu la ora 16.07, dupa realimentare indreptandua-se catre locul de stationare, Aeroportul Tuzla, in conditii meteo normale pentru zbor.

"La 16:11 s-a primit primul apel de ajutor. La 16:12 si la 16:14 s-au primit alte doua apeluri. Conform procedurilor ISU timpii de reactie pentru alertare sunt de 3 minute. Echipajul ISU a ajuns la locul accidentului in 15 minute. S-a trimis prima data un echipaj de interventie care a ajuns la locul accidentului la 16:29. La 16:15 Gabriel Oprea a activat centrul de comanda la MAI" a declarat Monica Dajbog care a anuntat ca seful ISU Constanta a fost demis.

Mostenitorii celor decedati in urma prabusirii elicopterului SMURD vor primi 50.000 euro/persoana

Mostenitorii pilotilor si personalului medical decedati in urma prabusirii elicopterului SMURD vor primi despagubiri de 50.000 euro/persoana, iar Inspectoratul General de Aviatie al MAI va incasa 5,42 milioane de euro in urma pierderii aeronavei, a comunicat Omniasig la solicitarea Mediafax.

Elicopterul prabusit luni in lacul Siutghiol din judetul Constanta este asigurat de Omniasig Vienna Insurance Group (VIG) printr-o polita de aviatie pentru riscurile CASCO, raspundere civila fata de terti si accidente persoane. Suma asigurata pentru riscul CASCO se ridica la 5,42 milioane de euro, pentru riscul de raspundere civila fata de terti la 120.000 euro, iar pentru deces sau invaliditate permanenta in caz de accident la 50.000 de euro pentru fiecare persoana, mentioneaza compania.

In urma accidentului au murit toate cele patru persoane aflate la bord - pilotul, copilotul, un medic si o asistenta medicala. Omniasig a asigurat si avionul implicat in accidentului din ianuarie 2014 in zona Muntilor Apuseni, in urma caruia si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si Aurelia Ion, studenta la Institutul Medico-Militar din Bucuresti.

In luna iulie, Omniasig a anuntat, la solicitarea Mediafax, ca a platit mostenitorilor pilotului Adrian Iovan suma asigurata in caz de deces, de 287.500 euro, prevazuta in polita pentru avionul implicat in accidentul din Apuseni de la finele lunii ianuarie, acceasi suma urmand sa fie achitata si mostenitorilor Aureliei Ion, a doua victima.

Compania este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care detine peste 99% din actiunile asiguratorului roman. Omniasig este al treilea jucator pe piata asigurarilor dupa nivelul subscrierilor din 2013, care au atins 881,1 milioane de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO