Experiment Stirile ProTV: Cat de usor poate distruge o furtuna un acoperis. "Nu trebuie facut dupa ureche"
Teoretic, stim cu totii cat de violente sunt furtunile de vara si ca nu este indicat sa parcam sub stalpi, copaci sau panouri publicitare.
La fel de adevarat este, ca in cazul unei vijelii, fatadele se transforma usor in arme mortale. Ca sa intelegeti, cat de importante sunt si materialele de constructie. Am facut un experiment. Iata cum, un acoperis usor si prost ancorat nu are nicio sansa in fata vantului.
Romania nu este pe traseul uraganelor sau taifunurilor si, totusi, in fiecare vara, scenariul se repeta. Arborii nu sunt toaletati sau taiati daca-s prea batrani, iar acoperisurile sunt "mototolite" de vant si aruncate cat colo ca o poleiala de la ciocolata, cu diferenta ca poleiala nu cantareste sute sau mii de kilograme.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca sa intelegeti de ce o rafala de vant, chiar de 50-60 de kilometri pe ora poate smulge un acoperis, ganditi-va la o corabie cu panze. Greutatea e impresionanta si totusi, vantul care umfla panzele o duce cu viteza pe mare.
Fizicienii ne sar in ajutor si ne spun ca Forta de impact a vantului este egala cu Suprafata de inmultit cu Presiunea dinamica, iar Presiunea e proportionala cu Viteza vantului la patrat. Cu cat viteza vantului si suprafata acoperisului sunt mai mari, cu atat forta este mai distructiva.
Chiar daca nu pare, un acoperis are o suprafata uriasa, cam ca o panza de corabie si se comporta, ati ghicit, tot ca o panza intinsa de vant. La o arie de 1.000 de metri patrati si o viteza a vantului de 50-60 de kilometri la ora, forta vantului devine colosala, un numar cu multe zerouri.
Si totusi, chiar daca nu poti opri furtuna, poti sa diminuezi pagubele. Daca respecti regulile, evident.
Reporter: "Ce inseamna? Prinderi si contragreutati pentru panourile publicitare?"
Stefan Dumitrascu, arhitect sef Sector 3, Bucuresti: "Prinderi solide si verificarea acestora din timp in timp pentru ca, evident, in timp aceste prinderi se pot degrada si se pot slabi, astfel incat la momentul T, dupa solicitari repetate, elementele de contructie sa cedeze."
Dragos Marcu, Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri din Romania: "Nu mai trebuie facut totul dupa ureche si trebuie respectate instructiunile de montaj si cred ca producatorii ar trebui sa se adreseze mai degraba catre zona rural, cu reguli simple."
La fel de adevarat este si faptul ca si materialele conteaza. Un acoperis de tigla, mult mai greu decat unul din foaie de tabla ondulata, va fi aproape de neclintit. Costurile, insa, si pentru structura casei si a tiglei in sine, depasesc de cateva ori pretul unui acoperis usor.