Europarlamentarii ne numără urșii, după ce au primit petiții în privința animalelor sălbatice și a tăierii pădurilor
Mai mulți europarlamentari se află, săptămâna asta, în România pentru a evalua problema defrișărilor dar și a urșilor, probleme corelate între ele.
În timp ce la Parlamentul European au fost trimise petiții pentru protejarea pădurilor și a ursului brun, Ministerul Mediului de la noi a pus în dezbatere publică un proiect privind uciderea a peste 400 de urși. Activiștii de mediu au discutat, marți, cu europarlamentarii.
Când au ajuns la Sfântu Gheorghe, în județul Covasna, reprezentanţii Comisiei pentru Petiţii din Parlamentul European au fost întâmpinați cu bannere, de activiștii de la Greenpeace.
Europarlamentarii au în vedere mai ales cota de ucidere a urșilor propusă de Ministerul Mediului: 426 de exemplare ar urma să fie în bătaia pustii.
Vlad Gheorghe, europarlamentar: "Să nu mai hrănească în jurul localităților și să existe un program real de relocari".
Ciprian Gălucă, Greenpeace: "Singura parte care căștigă în povestea asta sunt vânătorii la trofeu. Repornim vânătoarea la trofeu, ei sunt singurii câștigători în schemna asta, o schemă care va valora 3 milioane de euro anul ăsta".
Ordinul este susținut de autoritățile locale și de asociațiile de vânătoare care spun că doar așa pot fi rezolvate incidentele cu ursi.
Urșii fac prăpăd în Harghita și Covasna. Atacați de animalele sălbatice, 12 oameni sunt în stare gravă
În județele Harghita și Covasna, anul trecut, au ajuns în stare gravă la spital 12 oameni atacați de urși.
Tamaș Sandor, președinte Consiliul Județean Covasna: "Problema se poate rezolva prin reintroducerea, care a fost până în 2016, a cotei de prevenție. Relația noastră cu această cotă, nu e o problemă de sentimentalism".
Miercuri, europarlamentarii se vor afla în Suceava, unde vor vizita o zonă defrișată.
Ovidiu Ionescu, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice: "Urșii nu mănâncă rumeguș, ursii acolo unde se fac tăieri rase acolo e zmeura sunt mure// în romania se taie mai puțin decât prevederile amenajamentului silvic".
Reporter: "Deci să se taie mai mult?".
Ovidiu Ionescu, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice: "Se taie mai puțin. Avem și un aspect economic, chiar dacă e vânătoare de trofeu".
Yana Toom, vicepreședinte Comisia pentru Petiții: "Sunt puțin confuză. Informațiile sunt foarte diferite. Înțeleg că e și o problemă de natură politică. Când am venit, ne-am întâlnit cu cei de la Greenpeace care au spus versiunea lor și aici am auzit ceva cu totul opus".
În tot acești timp însă, urșii continuă să coboare aproape de casele oamenilor. În județul Mureș, numai în ultimele zile au fost relocate patru exemplare.
Silaghi Vasile, paznic de vănătoare: "Sunt numeoroase pagube, în special la păsări. Este o femelă cu trei pui care intră și omoară animale. Am făcut acțiuni de alungre fără rezultate".
Un urs a fost văzut, în noaptea de luni spre marți, și pe o stradă de la marginea Sibiului. Un șofer l-a filmat din mașină, apoi animalul a reușit să se retragă în pădure.
Sursa: Pro TV
Etichete: ursi, romania, parlamentul european, myimpact,
Dată publicare:
16-05-2023 18:07