EURO 2020: Croaţia a învins Scoţia cu 3-1 şi s-a calificat în optimi de finală
Echipa de fotbal a Croaţiei a învins-o pe cea a Scoţiei cu scorul de 3-1 (1-1), marţi seara, pe Hampden Park din Glasgow, în Grupa D a turneului final EURO 2020, şi s-a calificat în optimile de finală ale competiţiei.
Anglia, Croaţia şi Cehia s-au calificat în optimile de finală ale Euro-2020, după rezultatele meciurilor de marţi, din ultima etapă a Grupei D. Scoţia a părăsit competiţia.
Nikola Vlasic, în minutul 17, Luka Modric, cel mai bun om de pe teren, în minutul 62, şi Ivan Perisic (77) au marcat golurile unei victorii meritate a vicecampioanei mondiale. Golul gazdelor a fost opera lui Callum McGregor (42).
Croaţia, cu 4 puncte, golaveraj 4-3, a terminat pe locul 2 grupa, câştigată de Anglia, care a acumulat 7 puncte după ce marţi s-a impus în faţa Cehiei cu 1-0. Cehia a ocupat locul 3, cu 4 puncte (golaveraj 3-2). Scoţia, cu un singur punct, a încheiat pe ultimul loc.
Scoţia a atacat în startul partidei de marţi şi a avut o primă ocazie în minutul 6 prin Che Adams. Croaţia a reuşit să încetinească ritmul partidei şi a fost la un pas să puncteze pe contraatac în minutul 16, însă portarul Marshall a ieşit bine în afara careului.
În minutul următor, Nikola Vlasic a profitat de o ezitare a lui Stephen O'Donnell în careul Scoţiei şi a deschis scorul.
Marshall a deviat peste poartă un şut al vedetei croate Luka Modric, însă arbitrul, argentinianul Rapallini, nu a dictat corner (22).
Scoţia a avut o dublă ocazie în min. 24, la o fază la care Modric a pierdut mingea.
În faţa unui adversar limitat, Croaţia a controlat apoi meciul minute bune, graţie jocului de pase şi tehnicii superioare, şi a avut şansa golului prin Petkovic în minutul 40.
Scoţia a revenit neaşteptat cu golul din min. 42 al lui Callum McGregor, care a şutat de la marginea careului, după o fază de atac prelungită, la care fundaşii croaţi au respins de mai multe ori greşit.
McGregor, mijlocaşul lui Celtic, a reuşit marţi primul său gol la echipa naţională, la selecţia cu numărul 34. A fost totodată primul gol al Scoţiei la acest turneu final. În primele meciuri, echipa antrenată de Steve Clarke a fost învinsă de Cehia (0-2 la Glasgow) şi a remizat cu Anglia (0-0 la Londra).
În debutul actului secund, fundaşul croat Gvardiol a urcat la finalizare, însă a fost blocat de portarul Marshall (49). Scoţia putea înscrie prin McGinn (59).
Croaţia şi-a măcinat adversara cu jocul de pase şi a trecut în avantaj în min. 62, când Modric a înscris spectaculos cu exteriorul de la 17 metri, după o minge întoarsă de Kovacic.
Jocul a continuat pe aceleaşi coordonate, iar Perisic a majorat diferenţa cu o lovitură de cap la un corner (77). Perisic este cel care a punctat şi în remiza cu Cehia, fiind unul din oamenii în formă ai Croaţiei la acest turneu.
Scoţia a încercat să revină, dar Livakovic a blocat şutul din apropiere al lui Adams (80).
Croaţia a avut evoluţii modeste în primele meciuri de la acest turneu, 0-1 cu Anglia şi 1-1 cu Cehia. Selecţionerul Zlatko Dalic a operat nu mai puţin de patru schimbări în formula de start faţă de partida cu Cehia.
Scoţia nu a contat pe unul dintre cei mai buni oameni ai săi în meciul cu Anglia (0-0), Gilmour, testat pozitiv la coronavirus, care a fost înlocuit cu Armstrong.
Ambele echipe aveau o singură variantă pentru calificarea în optimi, victoria.
În optimi de finală, Croaţia va întâlni formaţia clasată pe locul 2 în Grupa E, la Copenhaga, pe 28 iunie.
Scoţia nu a trecut niciodată de faza grupelor la turneele finale, la opt Cupe Mondiale şi trei Campionate Europene. Ultima competiţie majoră la care fusese prezentă a fost CM 1998.
Croaţia - Scoţia 3-1 (1-1)
Au marcat: Nikola Vlasic (17), Luka Modric (62), Ivan Perisic (77), respectiv Callum McGregor (42)
Glasgow, Hampden Park
EURO 2020 - Grupa D
Au evoluat echipele:
Croaţia: 1. Dominik Livakovic - 22. Josip Juranovic, 6. Dejan Lovren, 21. Domagoj Vida, 25. Josko Gvardiol (3. Borna Barisic, 71) - 8. Mateo Kovacic, 11. Marcelo Brozovic - 4. Ivan Perisic (17. Ante Rebic, 81), 10. Luka Modric (căpitan), 13. Nikola Vlasic (Luka Ivanusec, 76) - 20. Bruno Petkovic (9. Andrej Kramaric, 70). Selecţioner: Zlatko Dalic.
Rezerve neutilizate: 12. Lovre Kalinic, 23. Simon Sluga - 2. Sime Vrsaljko, 5. Duje Caleta-Car, 7. Josip Brekalo, 14. Ante Budimir, 15. Mario Pasalic, 19. Milan Badelj, 26. Luka Ivanusec.
Scoţia: 1. David Marshall - 4. Scott McTominay, 5. Grant Hanley (26. Scott Mc Kenna, 33), 6. Kieran Tierney - 2. Stephen O'Donnell (22. Nathan Pattersson, 84), 17. Stuart Armstrong (20. Ryan Fraser, 70), 7. John McGinn, 8. Callum McGregor, 3. Andy Robertson (căpitan) - 9. Lyndon Dykes, 10. Che Adams (19. Kevin Nisbet, 84). Selecţioner: Steve Clarke.
Rezerve neutilizate: 12. Craig Gordon, 21. Jon McLaughlin - 11. Ryan Christie, 14. John Fleck, 15. Declan Gallagher, 16. Liam Cooper, 18. David Turnbull, 25. James Forrest.
Arbitru: Fernando Andres Rapallini; arbitri asistenţi: Juan Pablo Belatti, Diego Yamil Bonfa (toţi din Argentina); al patrulea oficial: Bartosz Frankowski; arbitru de rezervă: Marcin Boniek (ambii din Polonia)
Arbitru video: Alejandro Hernandez; arbitri asistenţi video: Jose Maria Sanchez, Inigo Prieto, Juan Martinez Munuera (toţi din Spania)
Delegat UEFA: Peadar Ryan (Irlanda), observator UEFA pentru arbitri: Darko Ceferin (Slovenia)
Cartonaşe galbene: Lovren (26), McKenna (35)