Eroarea comisă de austriacul dispărut în largul Mării Negre. Cine a alertat autoritățile
Misiune contracronometru pe Marea Neagră, după ce un velier sub pavilion olandez, la bordul căruia era un cetățean austriac, a dispărut în largul coastelor românești.
Ambarcațiunea plecase din portul Sulina, cu destinația Balcic dar, la un moment dat, nu a mai avut semnal. Iar autoritățile au început căutările.
După 20 de ore, operațiunea s-a încheiat cu bine, la 40 de mile marine de Constanța.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Ambasada Austriei a anunţat autorităţile ca un velier cu un cetăţean austriac la bord este de negăsit. Velierul a pornit din portul Sulina, cu destinaţia Balcic, iar de acolo spre Bosfor.
Însă, odată ce a ajuns în zona Constanței, vasul nu a mai răspuns semnalelor de comunicare, iar staţia radio nu funcţiona în regim normal.
Soţia navigatorului a fost cea care a pus pe jar autorităţile din România. Pentru că nu a reuşit să dea de urma soţului, care se afla singur la bordul velierului, aceasta a apelat la ambasada Austriei, care ulterior a anunţat autorităţile.
Operaţiunea de căutare a fost declanşată de urgenţă. Garda de Coastă şi Agenţia Romană de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare au pornit în misiune. După 20 de ore de căutări, cetăţeanul austriac a fost găsit în siguranţă la bordul velierului. Sistemul de comunicare avea însă probleme şi, deşi pare un lucru banal, acest fapt poate însemna, pe mare, diferenţa între viaţă şi moarte.
Ionela Dumitriu purtător de cuvânt Garda de Coastă Constanța: „La bordul velierului se afla un cetăţean austriac în vârstă de 71 de ani. Bărbatul nu a solicitat asistență, declarând că poate să asigure guvernarea ambarcaţiunii în condiţii de siguranţă şi îşi continua deplasarea către Bosfor."
Specialiştii îi avertizează pe cei care pornesc în croaziere solitare pe Marea Neagră să fie vigilenţi şi echipaţi corespunzător. Inclusiv tehnic.
Virgil Mararoi, comandant de navă: „Marea nu e o glumă. Am înţeles că barca venea de undeva de pe Dunăre. Nu se poate compara Dunărea cu marea. Marea Neagră are o particularitate, se montează foarte repede, deci te poate lua prin surprindere şi în orice moment trebuie să fii pregătit, pregătit pentru ce e mai rău. Pe veliere mai exista o chestie, trebuie să te mişti foarte repede, nu aştepţi. Totul trebuie să fie pus în regulă."
Autorităţile îi atenţionează pe cei care vor să iasă în largul mării cu velierele să se informeze preventiv despre condiţiile meteo şi să îşi ia toate măsurile de siguranţă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!