Alertă pe Marea Neagră. Ce a pățit de fapt velierul unui austriac, dat dispărut

Ultima actualizare: 28-09-2019 19:54

Alertă pe Marea Neagră, după ce un velier sub pavilion olandez, la bordul căruia era un cetăţean austriac, a dispărut în largul coastelor româneşti.

Mai multe şalupe ale Gărzii de Coastă, dar şi o ambarcaţiune a Agenţiei Române de Salvare de Vieţi Omeneşti pe Mare au pornit vinerii seară în căutare. Velierul plecase din portul Sulina, cu destinaţia Balcic, însă, pe parcurs, nu a mai avut semnal.

După 20 de ore de căutări, misiunea s-a încheiat cu bine, la 40 mile marine de Constanța.

Alarma s-a dat vner în jurul orei 18 după ce Ambasada Austriei a anunţat autorităţile că un velier cu un cetăţean austriac la bord este de negăsit.

Velierul a pornit din portul Sulina, cu destinaţia Balcic iar de acolo spre Bosfor. Însă, odată ce a ajuns în zona Constanței, vasul nu a mai răspuns semnalelor de comunicare, iar staţia radio nu funcţiona în regim normal.

Soţia navigatorului a fost cea care a pus pe jar autorităţile din România. Pentru că nu a reuşit să dea de urma soţului, care se afla singur la bordul velierului, aceasta a apelat la ambasada Austriei, care ulterior a anunţat autorităţile.

Operaţiunea de căutare a fost declanşată de urgenţă. Garda de Coastă şi Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare au pornit în misiune. După 20 de ore de căutări, cetăţeanul austriac a fost găsit în siguranţă la bordul velierului. Sistemul de comunicare avea însă probleme şi, deşi pare un lucru banal, acest fapt poate însemna, pe mare, diferenţa între viaţă şi moarte.

Ionela Dumitriu, purtător de cuvânt Garda de Coastă Constanța: "La bordul velierului se afla un cetăţean austriac în vârstă de 71 de ani, care nu a solicitat asistență declarând că poate să asigure guvernarea ambarcaţiunii în condiţii de siguranţă şi îşi continuă deplasarea către Bosfor."

Specialiştii îi avertizează pe cei care pornesc în croaziere solitare pe Marea Neagră să fie vigilenţi şi echipaţi corespunzător. Inclusiv tehnic.

Virgil Mararoi, comandant de navă: ”Marea nu e o glumă. Marea Neagră are o particularitate, se montează foarte repede, deci te poate lua prin surprinde şi în orice moment trebuie să fii pregătit, pregătit pentru ce e mai rău. Pe veliere mai există o chestie, trebuie să te mişti foarte repede, nu aştepţi. Totul trebuie să fie pus în regulă."

Autorităţile îi atenţionează pe cei care vor să iasă în largul mării cu velierele, să se informeze preventiv despre condiţiile meteo şi să îşi ia toate măsurile de siguranţă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO