Era sau nu periculos bradul din doze de vaccin de la Palatul Copiilor. Ce spun activiștii de mediu
În țara gropilor ilegale de gunoi, în care râurile sunt pline de covoare formate din Pet-uri și numai cine nu vrea nu incendiază gunoaie și cauciucuri, statul se luptă cu statul.
Mai exact, inspectorii gărzii de mediu i-au amendat cu 90 de mii de lei pe reprezentanții unui centru de vaccinare pentru că, simbolic, au făcut un brad de Crăciun din sticluțe în care a fost ser antiCovid. Mesajul pro-imunizare a fost taxat aspru deși cei implicați insistă că în realitate nu a existat niciun risc biologic.
Bradul a fost făcut din flacoane la începutul lunii de cei din echipa centrului de imunizare de la Palatul Copiilor. Medicii și asistenții au folosit peste 19 mii de sticluțe de vaccin goale Pfizer și Moderna. Autorii și-au propus ca în acest fel să îi încurajeze pe oameni să se vaccineze ca să se bucure în siguranță de sărbători.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mesajul a fost înțeles diferit de inspectorii Gărzii de Mediu. În urma unor sesizări aceștia au mers la fața locului împreună cu reprezentanți de la Direcția de Sănătate Publică și de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase. Amenda pe care au aplicat-o este uluitoare.
"Organizatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor, care a autorizat construirea bradului din recipiente de vaccin, precum și operatorul autorizat pentru transportul deșeurilor medicale, din același centru, au fost amendăți cu 90.000 de lei. (...) Mai mult, compania de transport s-a ales și cu o notificare către Agenția pentru Protecția Mediului, în vederea suspendării activitățîi, până la remedierea problemelor constatate".
"Este un brad altfel, pro sănătate și pro viață" care nu pune în pericol pe nimeni spun reprezentanții campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță: “Înțeparea flaconului se face cu un ac steril care nu se folosește la pacient. În seringă se trage cu un ac și în momentul în care se administrează pacientului se schimbă acul. Aceste flacoane nu reprezentau un risc biologic pentru că nu erau contaminate cu produse biologice”.
Raed Arafat: “Amenda care a fost dată, de 90 de mii de lei, pentru o persoană cel puțin, vă dați seama că este destructivă pentru acea personă. E salariul pe un an întreg. Omul a vrut să facă ceva inedit, să transmită un mesaj. ‘Uite, de Crăciun, aceste flacoane au salvat vieți’. Eu ce îl încurajez este să conteste și să meargă și în instanță pentru astfel de amendă”.
De aceeași părere sunt și activiștii de mediu. Potrivit acestora acele flacoane fac parte din categoria deșeurilor nepericuloase cărora li s-a dat o nouă întrebuințare până să fie colectate și tratate.
Gabi Păun: “Amenda acordată de Garda de Mediu arată un exces de zel și o lipsă de educație la nivelul acestei autorități. Desigur, deșeurile medicale trebuie colectate și incinerate separat, dar aici vorbim de niște ambalaje care nu mai conțineau nimic. Garda de Mediu ar trebui să prioritizeze arderile ilegale din jurul Bucureștiului, care ne otrăvesc zi de zi, ne omoară, ne scurtează viața”.
Bradul făcut din doze de vaccin a fost desființat de comisarii de mediu, iar recipientele au fost duse la un operator specializat.