Vâlcov, "eminența cenușie" a guvernului Dăncilă, şi-a plagiat cel puţin un sfert din teza de doctorat

21-10-2019 13:04

cross

Darius Vâlcov și-a plagiat un sfert din teza de doctorat în finanțe, potrivit unui raport al Comisiei de Etică și Deontologie Profesională a Academiei de Studii Economice.

Comisia de Etică și Deontologie Profesională (CEDP) a Academiei de Studii Economice București (ASE) a publicat recent pe site-ul propriu rezultatul analizei asupra tezei de doctorat a lui Darius Vâlcov, în urma unei sesizări care a fost primită în primăvara acestui an. 

Potrivit raportului comisiei, teza cuprinde o proporție ridicată de preluări de fragmente de text ce aparțin altor autori, „de cele mai multe ori cu reformulări relativ minore (inversiuni de cuvinte, utilizări ale unor sinonime, trunchieri ale unor fraze sau adăugiri de cuvinte)”.

În documentul comisiei de etică se precizează: „Conform analiziei Comisiei Tehnice nominalizate de către Școala doctorală a ASE București, din cele 212 pagini de conținut ale lucrării (exclusiv referințele bibliografice), respectiv din cele 100 de pagini indicate în sesizare și supuse analizei, 86,54 de pagini au fost identificate ca preluări.”

„Din aceste 86,54 pagini:

- 17,4 pagini au indicată sursa în paranteză sau ca notă de subsol;

- 19,42 pagini au indicată sursa prin includerea lucrării în bibliografia de la finalul tezei de doctorat;

- 49,72 nu au sursa indicată în niciun fel, ceea ce este interpretat ca ascundere a originii reale, însuțire a contribuțiilor unor terți și prezentare a acestora drept contribuții proprii, originale (capitolele II, III și, îndeosebi VI)”.

Analiza integrală asupra tezei de doctorat poate fi citită AICI.

Vâlcov a obținut doctoratul în economie cu lucrarea "Perfecționarea Managementului Financiar al Întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană".

Despre acest caz a relatat, pe larg, pressone.ro

 

 

Cine este Darius Vâlcov

 

Fost Ministru al Finanțelor Publice între 2014 - 2015, Darius Vâlcov este cel care a întocmit raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu și este considerat de mulți membri PSD dar și din partidele de "opoziție" drept "eminența cenușie". Vâlcov a avut o contribuţie majoră la programul de guvernare al PSD, iar apoi a ocupat funcția de consilier de stat în cabinetul Dăncilă.

Fostul primar al orașului Slatina (2004-2012), care și-a început ascensiunea politică în 2000, ca membru al Partidului Democrat (PD), a fost acuzat de spălare de bani, luare de mită și trafic de influență în mai multe dosare ajunse în instanță.

Într-unul dintre dosare, Vâlcov a fost condamnat, în februarie 2018, la 8 ani de închisoare cu executare.

 

Marile dosare de corupţie, reluate de la zero

 

Înalta Curte de Casaţie va trebui să rejudece de la zero marile dosare de corupţie aflate la un pas de a fi decise definitiv.

Asta după ce Curtea Constituţională a decis că instanţele de fond nu au fost specializate. Între ele se numără şi procesul în care fostul ministru al finanţelor Darius Vâlcov a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Tocmai în dosarul în care fostul ministru Darius Vâlcov era judecat pentru acuzaţii de corupţie, dosar în care în primă instanţă a fost condamnat la 8 ani de închisoare şi în care procurori DNA şi avocaţi deopotrivă erau de părere că întreg procesul ar trebui reluat de la zero, într-un complet specializat, aşa cum a statuat de curând CCR, iată că lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată: nici de acuzare, nici de apărare.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO