Elevul din Cluj exmatriculat pentru postarile ofensatoare la adresa profesorilor: Liceul Sincai e un "Auschwitz scolar"

Dată publicare: 28-02-2015 15:41
Dată actualizare: 03-03-2015 06:58


scandal cluj

Unul dintre elevii sanctionati de la Liceul "Gheorghe Sincai" din Cluj a scris pe blocul sau ca liceul este un ”Auschwitz scolar”, unde nu exista libertate de exprimare, scrie Mediafax.

Alex Hosu scrie pe blogul personal, intr-o postare publicata inainte de izbucnirea scandalului in unitatea de invatamant, ca liceul cunoscut ca fiind “de prestigiu national” este, de fapt, un “Auschwitz scolar”, in care elevii sunt obligati sa petreaca sase, sapte ore din zi.

Vineri, postarea elevului de clasa a XII-a fost distribuita pe Facebook si a adunat numeroase comentarii de sustinere. “Jos palaria! Ceva trebuie schimbat!” sau “Un elev ca tine le da lectii jegosilor numiti abuziv profesori. Bravo, Hosule!”, sunt doar doua dintre comentarii.

"Ma frustreaza neputinta mea de a face ceva pentru toti ceilalti elevi care vor sa nu mai vina 6-7 ore pe zi intr-un Auschwitz scolar. si, ca sa fie totul si mai misto, tranteste ministeru' si un minunat ROFUIP (Regulament de Organizare si Functionare a Unitatilor de invatamant Preuniversitar – n.r.) in care se stipuleaza ca elevii nu pot distribui materiale publicate in scoli fara acordul directiunii. Implicatia e simpla. Avem dreptul de a face misto de defectele profilor printr-o revista? Da. Putem face asta? Depinde in intregime de directiune. si ce directiune din minunata Romanica va accepta sa facem misto de profii din scoala? Corect, niciuna. Trebuie sa ai directori foarte deschisi la minte ca sa isi accepte defectele, iar asta e o problema care ma afecteaza pe mine si pe alti elevi. Profii si directorii prea plini de ei, care isi manifesta autoritatea subminandu-ne noua libera exprimare, dreptul de a avea dreptate si care nu ne invata mai nimic TREBUIE Sa DISPARA. Simplu”, a scris Alex Hosu pe blog.

 

In aceeasi postare, elevul recunoaste ca el este cel care a infiintat grupul de pe Facebook pe care au fost postate fotografii si comentarii ironice sau defaimatoare la adresa profesorilor, 61 de elevi primind sanctiuni disciplinare in urma scandalului creat.

“Prieteni pe care ii respect si iubesc pentru ca in acest proces de restabilire a unui echilibru natural m-au sustinut cand am creat «Sincai Memes», pe un site neutru, in care facem misto de defectele profilor si astfel trecem peste acele defecte ale profilor de care ne place oricum. Ne dam seama ca nu toti sunt asa cum sunt. Iar cei ce nu sunt mai mult decat niste paraziti care se hranesc de pe inocenta noastra vor ramane asta. Acei oameni care ne iau dreptul la libera exprimare cu amenintari nu sunt cu nimic mai diferiti decat extremistii de la Charlie Hebdo”, a mai scris elevul pe blog.

Potrivit unui comunicat al conducerii Liceului Teoretic "Gheorghe Sincai" din Cluj-Napoca, 62 de elevi ai scolii au fost cercetati disciplinar in cadrul unei comisii interne de ancheta, dupa ce au postat pe un grup privat de pe Facebook injurii si comentarii denigratoare la adresa unor cadre didactice, in urma anchetei 61 de elevi fiind sanctionati.

Reprezentantii liceului au precizat ca nu s-au aplicat sanctiuni care prevad exmatricularea elevilor, iar sanctiunile complementare, precum scaderea notei la purtare, vor putea fi ridicate pana la sfarsitul anului scolar, "daca elevii dovedesc un comportament ireprosabil".

Conducerea liceului a refuzat sa spuna insa cati elevi au primit mustrare scrisa si cati ar urma sa fie mutati la alte licee, invocand "protejarea identitatii" acestora.

 

Pe de alta parte, reprezentantii Consiliului Elevilor din Cluj spuneau, intr-un comunicat de presa, ca procedura privind anchetarea elevilor a fost respectata, iar elevii pot depune contestatia la decizia conducerii scolii, dar fara a preciza in cat timp.

SURSA FOTO: ADEVARUL.RO

Sursa: Mediafax

Tags: elevi, cluj, sanctiune,


VIDEO PROTVPLUS.RO