Elevii au intrat astazi in greva japoneza, studentii ies in strada. Ce nemultumiri au

×
Codul embed a fost copiat

Elevii au astazi banderole albe in semn de protest fata de subfinatarea sistemului educational, iar in unele judete, dupa orele de curs, se vor alatura manifestatiilor studentilor.

Consiliul National al Elevilor (CNE), structura reprezentativa a elevilor la nivel national, trage un semnal de alarma in privinta subfinantarii invatamantului romanesc si solicita Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educatie, potrivit unui comunicat remis marti MEDIAFAX.

Printre principalele revendicari ale elevilor este si dotarea corespunzatoare a unitatilor de invatamant. "Exista numeroase cazuri in care scolile nu au autorizatie sanitara de functionare si nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. In mediul rural, exista inca scoli cu toalete in curte si fara apa potabila. De asemenea, in unele situatii, scolile sunt incalzite cu sobe vechi si degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de invatare adecvat, unitatile de invatamant trebuie sa aiba in dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, sali de clasa dotate corespunzator, dar si spatii destinate activitatilor extra-curriculare", a precizat sursa citata.

Totodata, elevii cer decontarea integrala a cheltuielilor de transport pentru elevii navetisti. "Consiliul National al Elevilor considera dezavantajoasa ordonanta guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu si solicita acoperirea totala a cheltuielilor de transport conform Legii Educatiei Nationale", se mai arata in comunicat, precizandu-se ca suma maxima decontata pentru un abonament lunar emis pentru distanta de 50 de kilometri este de 120 lei.

Lipsa decontarii integrale a abonamentului "determina, in continuare, o crestere a ratei abandonului scolar, in conditiile in care exista familii cu venituri mici care nu pot cofinanta cheltuielile de transport", mai spune CNE.

Citește și
E-book
130 de licee din Romania vor face cunostinta cu tehnologia. Cum functioneaza "biblioteca digitala"

Elevii mai cer si cresterea alocatiilor, valoarea acestora fiind neschimbata din 2009, si anume 42 de lei (aproape 10 euro).

Totodata, ei mai cer manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a, revizuirea curriculumului scolar si a continuturilor manualelor scolare si adaptarea invatamantului tehnologic la cerintele agenilor economici. "Elevii sunt beneficiarii directi ai sistemului educational, cei care se supun normelor prevazute de Legea Educatiei Nationale, in timp ce Guvernul nu isi respecta propriile asumari si angajamante fata de acestia si de sistemul educational, prin acordarea a 6% din PIB pentru educatie. Educatia este considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator", a se mai mentioneaza in comunicatul CNE.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a anuntat pentru astazi proteste de strada in Capitala si in centrele universitare din tara, prin care se va cere Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educatie.

Protestele au loc loc la Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Galati, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea si Alba Iulia.

In Capitala, au fost stabilite doua puncte de intalnire pentru cei care doresc sa participe la protest: la ora 12.00, la Belvedere, pentru a urma traseul: Regie - Grozavesti - Facultatea de Filosofie - Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport - Facultatea de Drept - Complexul Studentesc "Mihail Kogalniceanu" - Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala - Piata Universitatii, si la ora 13.00, in Piata Romana, cu destinatia Piata Universitatii. De acolo, participantii la protest vor porni, la ora 14.00, spre Ministerul Educatiei pentru a ajunge la final in Piata Victoriei.

Printre nemultumirile studentilor se numara faptul ca universitatile, in contextul unei subfinantari constante a educatiei, au fost nevoite sa creasca taxele, sa comaseze grupe si facultati sau sa reduca si chiar sa opreasca, in unele cazuri, investitiile ce tin de imbunatatirea calitatii sistemului educational.

"Totodata, studentii sunt revoltati si de faptul ca bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decat prevede legea, ele nereusind sa acopere nici jumatate din costurile de masa si de cazare, de faptul ca jumatate dintre studentii din Romania ajung sa renunte la studii din motive financiare sau din cauza ca nu si-au ales corespunzator facultatea si de faptul ca Romania este la coada Uniunii Europene atat in ceea ce priveste finantarea educatiei cat si rata populatiei cu studii superioare", se mai arata in comunicatul ANOSR.

Pe langa alocarea a 6% din PIB pentru educatie, studentii mai cer sa creasca finantarea de baza a universitatilor pana la valoarea ei din 2008, sa fie marita cu 30 la suta subventia camine-cantine, sa creasca si fondul de burse cu destinatie clara catre bursele sociale si sa existe investitii reale in centrele de consiliere si orientare in cariera si o metodologie care sa defineasca normele de functionare a acestora.

Demersurile studentilor pentru cresterea finantarii educatiei au inceput inca din ianuarie, cu initierea unei petitii de peste 100 de metri semnata de 10.000 de studenti din intreaga tara, care a fost depusa la Guvern si Parlament, dar care, potrivit ANOSR, "nu a starnit nicio reactie din partea institutiilor statului, acestea ignorand complet mesajul".

In 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidara cu protestul din Capitala al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Circulatie restrictionata in centrul Capitalei, pentru marsul si mitingul studentilor

Circulatia va fi restrictionata miercuri, de la ora 16.30, in centrul Capitalei, pentru marsul de protest al studentilor, pe traseul Piata Victoriei, Calea Victoriei, Bulevardul Dacia, iar in timpul mitingului din fata sediului Ministerului Educatiei, traficul va fi oprit pe strada G-ral Berthelot.

Studentii care vor participa la miting se vor aduna de la ora 15.00 in Piata Victoriei, in prelungirea Parcului Kiseleff dintre Bulevardul Aviatorilor si Soseaua Kiseleff, unde vor protesta aproximativ o ora. Protestatarii vor pleca, in jurul orei 16.30, in mars din Piata Victoriei, pe traseul Calea Victoriei - Bulevardul Dacia - strada Th. Aman - strada G-ral Berthelot - sediul Ministerului Educatiei.

Traficul rutier va fi restrictionat pe traseul marsului, pe prima banda de circulatie, potrivit Brigazii Rutiere a Capitalei. Mitingul la sediul Ministerului Educatiei se va incheia la ora 18.30.

In timpul protestului de la ministerul Educatiei, incepand de la ora 16.45 si pana la ora 18.30 va fi restrictionat total traficul rutier pe strada General Berthelot, intre strazile Th. Aman si Luigi Cazzavilan.

Articol recomandat de sport.ro
A spus "DA!". L-a dat uitării pe Alex Pițurcă și a acceptat inelul de la un cunoscut om de afaceri
A spus "DA!". L-a dat uitării pe Alex Pițurcă și a acceptat inelul de la un cunoscut om de afaceri
Citește și...
A zecea promotie de elevi ai Scolii de Agenti de Politie Septimiu Muresan a depus juramantul
A zecea promotie de elevi ai Scolii de Agenti de Politie Septimiu Muresan a depus juramantul

In prezenta oficialitatilor, cei 160 de absolventi au trecut prin emotiile rostirii juramantului de credinta. La ceremonie au participat prefectul Gheorghe Vuscan si seful IPJ Cluj, chestorul de politie Tudor Grindean.

130 de licee din Romania vor face cunostinta cu tehnologia. Cum functioneaza
130 de licee din Romania vor face cunostinta cu tehnologia. Cum functioneaza "biblioteca digitala"

Pana cand manualele clasice vor fi inlocuite de e-book-uri, elevii din peste 130 de licee pot descarca direct pe telefon, laptop sau tableta 100 de carti.

Recomandări
Pașii pe care trebuie să îi facă românii pentru a obține autorizația electronică de călătorie în SUA. Ghidul complet
Pașii pe care trebuie să îi facă românii pentru a obține autorizația electronică de călătorie în SUA. Ghidul complet

După ce am intrat complet în spațiul Schengen, în noul an, din 31 martie, vom putea călători în Statele Unite fără vize.

Copii cu dizabilităţi încuiaţi în camere cu zăvor şi trataţi cu medicamente expirate, în centre din Mureş. Parchetul, sesizat
Copii cu dizabilităţi încuiaţi în camere cu zăvor şi trataţi cu medicamente expirate, în centre din Mureş. Parchetul, sesizat

Consiliul de monitorizare şi reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice fac, sâmbătă, verificări în patru centre din Târgu Mureş, unde au găsit copii închişi în camere cu zăvor şi care ar fi fost trataţi cu medicamente expirate.

Fără schimbări la Bacalaureat în acest an. Daniel David: „Ai metodologie, ai copii înscriși, cum să faci așa ceva?”
Fără schimbări la Bacalaureat în acest an. Daniel David: „Ai metodologie, ai copii înscriși, cum să faci așa ceva?”

Lista cu disciplinele studiate la liceu, așa-numitul plan-cadru, va fi elaborată după consultarea unor experți, români și străini, a anunțat noul ministru al Educației, Daniel David.