Elevii cu probleme vor putea fi din nou exmatriculați, prin modificarea legii educației. Nu e clar cum se întorc la școală
Alarmați de numărul tot mai mare de cazuri de violență în școli, aleşii vorbesc iar de posibilitatea ca elevii cu probleme de comportament să fie exmatriculaţi.
Măsura a fost adoptată de comisia de învățământ. Modificarea nu va duce la alungarea elevilor din sistem. Aceștia ar putea fi înscriși la o altă școală după consiliere psihologică.
Motivând că în ultimii doi ani violențele la adresa profesorilor au crescut îngrijorător, deputații din comisia de învățământ au introdus iar în legea educației posibilitatea ca elevii problemă să fie exmatriculaţi. Ministrul a susținut măsura.
În forma legii aflată în vigoare, „este interzisă exmatricularea preșcolarilor și a elevilor din învățământul obligatoriu.”
Forma propusă de parlamentari și susținută de ministru: „Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație al celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație.”
Ligia Deca, ministrul Educației: „Nu înseamnă că nu se poate remarca elevul la o altă unitate de învățământ, și sigur că da, după ce există un consilier care să-l ajute să își îndrepte comportamentul. În funcție de evaluarea profesioniștilor, se poate determina dacă reintegrarea se poate face imediat, sau este nevoie de o perioadă de consiliere, de îndreptare, și așa mai departe”
Variantele de recuperare
Deocamdată, politicienii nu au stabilit care sunt condițiile în care un elev exmatriculat se va putea întoarce la cursuri. Sunt în discuţie mai multe variante, inclusiv ca elevul să stea acasă câteva zile, să petreacă un timp în camera de reflecție ce ar urma să fie înființată tot prin această lege, sau să îşi reia cursurile în altă clasă sau la altă școală.
Ariana Dudună, președintele Asociației elevilor din Constanța: „Există sancțiunea mutării la o altă clasă. să muți un elev la altă școală, sau să nu-i mai dai voie să vină deloc, este o măsură abuzivă”
Exmatricularea elevilor nu a mai fost permisă în România de trei ani. O modificare a legii învățământului a făcut obligatorii și clasele a 11-a și a 12-a, iar profesorii nu au mai putut aplica sancțiunea, indiferent de situație.
Maria Bularca, director de liceu: „Statutul elevului actual conține mai multe drepturi decât responsabilități. ”
Printre modificările propuse la legea educației a fost și reducerea numărului de elevi din fiecare clasă. Ministrul nu a susținut măsura.
Ana-Loredana Predescu, deputat, Partidul Puterii Umaniste: „Eu nu am făcut parte dintr-un efectiv de elevi de 36 de elevi”
Ligia Deca, ministrul Educației: „Nu-mi doresc să ne lansăm în polemici tehnice - nu, nu, nu. Țin de realitățile școlii românești. - Doamna deputat, vă rog să nu mă întrerupeți că eu nu v-am întrerupt”
Ligia Deca a acceptat însă propunerea ca elevii din clasa a opta să învețe doar dimineața, la fel ca cei din ciclul primar, pentru ca în restul zilei să poată să se pregătească pentru examene. Măsura se va aplica însă abia din 2030.