Elevii care merg să studieze la universitățile din afară se pregătesc cu câțiva ani înainte. De ce ai nevoie pentru înscriere
Elevii care vor să studieze în străînătate încep să se pregătească pentru asta cu câțiva ani înainte.
Pentru că, sunt destui doritori au apărut, numeroase firme de consultanță educațională gata, să-i ajute să-și pregătească dosarul pentru admitere.
În continuare cele mai căutate școli sunt cele din Olanda și Marea Britanie.
Consultanții educaționali îi ajută pe elevi să își facă dosarul, dar îi pregătesc și pentru interviu plus examenul de admitere, acolo unde este cazul.
Sara Vulpescu, elevă: „Sunt clasa a XII-a și m-am decis că vreau să merg la o facultate în strinatate relativ tărziu, prin clasa a X-a. În Barcelona la o facultate de business și management. Vor ține cont cel mai mult de dosar, de scrisoarea de motivație, de recomandări și eseu pe diferite teme.”
Mihai este elev în clasa a XII-a și vrea să studieze medicina la Berlin. În paralel cu pregătirea pentru bac, aprofundează limba germană.
Mihai Saftoiu, elev: „Îmi trebuie un nivel destul de înalt pe limba germană și engleză și de asemenea, notele din bac. Admiterea e opțională în Germania dar ar fi cel mai bine să o dau, implică mai multe probe de gândire spațială, logică, memorie, e o structură diferită de ce să dă la noi în țară."
Nona Colfescu, consultant educațional: „În Marea Britanie 80% este scrisoarea de motivație, de aceea timpul cel mai lung este pentru conceperea și modificară ei. Dacă vorbim de alte universități din Europa cam 60% conteză scrisoarea de motivație, restul sunt rezultatele academice și activitățile extracuriculare. În America contează tot. Notele din foaia matriculă, activitățile și voluntariatul.”
Ședințele de pregătire cu acești consultanți educaționali costă de la câteva sute de euro, la câteva mii, în funcție de numărul lor și de cât de complex este dosarul. Contează și dacă firma este din România sau din străinătate.
Olanda, Marea Britanie, Spania, Belgia și Germania îi tentează în continuare pe români. În Olanda au mers cu 20% mai mulți ca anul trecut chiar dacă le-a fost greu să se cazeze.
În ceea ce privește domeniile spre care elevii s-au îndreptat anul acesta, pe lângă economie și management, turism sau psihologie, tinerii au optat și pentru domenii precum: inteligență artificială, securitate cibernetică sau afaceri creative, unde își pot dezvolta cunoștințele de management și afaceri în domeniile artistice.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, educație, facultate, elevi, strainatate, myimpact,
Dată publicare:
01-10-2023 18:38