Efectele grave ale bullying-ului asupra copiilor. Metodele prin care invata sa fie fermi si sa nu fie intimidati
Un sfert dintre copiii nostri sunt umiliti in mod repetat de colegii sau de asa-zisii lor prieteni, iar 4 din 10 au fost raniti in altercatii violente. Sunt date sumbre scoase la iveala de un studiu recent.
Iata insa ca au aparut si mijloace de a le ajuta pe victimele acestui fenomen privind abuzul fizic si emotional. In 10 orase din tara cateva sali de arte martiale au creat un program in care copiii hartuiti invata sa fie mai increzatori, dar si sa-i puna la punct pe potentialii agresori.
Mama unei fete, care a fost umilita in public de mai multe colege, si-a dat seama ca adolescenta va fi marcata daca nu primeste ajutor. Asa ca a inscris-o in programul anti-bullying, care se desfasoara gratuit la o sala de arte martiale din oras. Aici, tanara deprinde tehnici de autoaparare dar, si mai important, invata sa fie ferma, stapana pe situatie si sa nu se lase intimidata.
Alegeri 2024
23:15
Al doilea partid care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu în turul 2. „Avem şansa la un preşedinte suveranist”
22:50
Partidul care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu, cu o condiție. „Nu am încredere în el, dar nu am alternativă”
22:33
Reacția oamenilor de afaceri după victoria obținută de Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor: "Un duş cu gheaţă"
22:31
Nicu Ștefănuță, mesaj de susținere pentru Elena Lasconi în turul doi: „Asta este calea pe care trebuie să o alegem”
Petrea Ghiocel, antrenor: "Invata sa aiba mai multa incredere in ea pentru ca, dupa parerea mea, din cauza asta tot mai multi tineri ajung sa fie din ce in ce mai mult agresati, pentru ca nu au incredere in ei."
Totul s-a petrecut, in urma cu o luna la Ploiesti, cand tanara a trecut printr-o experienta cumplita si a suportat scene greu de privit. Umilita si agresata de colegii ei, adolescenti de 14 ani, victima a avut nevoie de consiliere psihologica pentru a depasi trauma.
Consecintele unor astfel de incidente pot lasa urme adanci, spun psihologii.
Gabriel Bibire, psiholog: "In urma unei altercatii in care un adolescent devine victima, trebuie sa luam in calcul ca se altereaza imaginea de sine, increderea in sine, isi pierde abilitatea de a comunica. Perioada adolescentei este perioada de afirmare si e ca si cum i-ai taia
aripile unui tanar care incearca sa zboare."
La Brasov, un baiat de 10 ani a fost terorizat de un altul mai mare si a ajuns sa nu mai iasa afara, la joaca. Asa cum se intampla adesea, nu a suflat nici un cuvant parintilor.
Tatal copilului: "Ocolea anumite intervale orale, nu vreau sa ies acum in parc stiind ca exista sanse sa se vada cu baietelul respectiv. Cand este vorba despre propriul copil ai traire de furie, am incercat sa nu vada acest lucru."
Dupa cateva antrenamente la sala de arte martiale, copilul a reusit sa incheie conflictul cu vechiul sau adversar.
Constantin Alexandru, antrenor: "Primul lucru pe care il facem este sa ii invatam sa spuna exact cuvintele astea: vezi ca nu poti sa-mi faci nimic si atunci se trezeste un instinct de mai multa putere in ei, apoi partea de autoaparare, acesta pune mainile pe el, se creeaza un contact fizic si lucrul asta il timoreaza pe adversar."
Psihologii spun ca e esential ca victima sa ceara ajutor. Exista multe metode prin care copiii pot redobandi controlul: terapia prin dans, sculptura, modelajul si atelierele de creatie.