ECHINOCTIUL DE TOAMNA 2015. Ziua incepe sa scada, iar noaptea devine tot mai lunga
In 2015, pe 23 septembrie, la 11:21, in emisfera nordica are loc echinoctiul de toamna. Ziua scade treptat, iar noaptea va deveni tot mai lunga pana la producerea solstitiului de iarna, la 22 decembrie.
Odata cu miscarea anuala a Soarelui se pot defini patru momente importante: echinoctiile si solstitiile, doua din fiecare. Primul echinoctiu este cel de primavara, urmat de cel de toamna. Solstitiile sunt si ele tot doua, primul are loc la trecerea in anotimpul vara si cel de-al doilea, la trecerea in anotimpul iarna.
Echinoctiul de toamna reprezinta momentul in care Soarele in miscarea sa aparenta anuala trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. In aceasta zi, in emisfera australa incepe primavara. Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare. In zona Polului Nord incepe lunga noapte polara, iar in cea a Polului Sud, Soarele se iveste deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Echinoctiul are loc de doua ori pe an, primavara si toamna. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data datorita faptului ca anul calendaristic nu este egal cu anul tropic.
Cuvantul "echinoctiu" deriva din cuvantul francez "équinoxe", care, la randul lui, provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" si "nox", "noctis" - "noapte"