Cazul Caracal. MAI a pus în dezbatere proiectul de lege privind localizarea telefoanelor
După 4 luni de discuții, Ministerul de Interne a pus în sfârșit în dezbatere publică proiectul de lege care le-ar permite polițiștilor să localizeze telefoanele persoanelor dispărute, separat de STS.
Reprezentanții Ministerului spun că au deja tehnologia necesară, prin Direcția de Operațiuni Speciale, însă legea actuală nu le permite să o folosească fără aprobarea unui judecător. În același proiect se vorbește și despre crearea de proceduri, manuale și dispecerate special pentru cazurile de dispariție.
În era tehnologiei, cazul Alexandrei Măceșanu ne-a arătat, printre altele, incapacitatea statului de a localiza un simplu telefon. Sistemul folosit de STS a fost în acest caz ineficient, pentru că locul din care adolescenta a sunat la 112 şi a cerut ajutor avea puţine relee de transmitere a semnalului. Aşa că localizarea s-a făcut pe o rază de 10 kilometri.
Ca să o poată găsi, rapid şi precis, poliţiştii au nevoie de echipamente mobile speciale pe care spun că le deţin, dar nu le pot folosi pentru că nu îi lasa legea. Aşa că au propus modificarea ei astfel încât să poată acţiona din primele ore ale dispariţiei.
Gabriel Gîrniţa, Sindicat Europol: Nişte dispozitive, care trebuie să fie în mişcare, exact în locul unde cauţi acea persoană, sunt oraşele în care există curţi de apel. Problema este că nu sunt atât de multe şi am avea nevoie şi de o tehnologie mai nouă.
Reporter: Pot fi depistate şi telefoanele închise?
Gabriel Gîrnița: Da, printr-un proces mai complet, dar da.
Conform datelor sindicaliştilor din poliţie, în acest moment, în ţară sunt 15 astfel de echipamente, în oraşele mari. Prea puţin dacă ţinem cont că astfel de cazuri nu se întâmplă doar în oraşe mari, ci şi în localităţi mici, cum este cazul de la Caracal, o localitate cu 30 de mii de locuitori.
Mihaela Dinu, Salvaţi Copiii: "Asta înseamnă şanse mult mai mari de a găsi copilul în siguranţă. Un copil dispărut este egal cu copil în pericol, indiferent de vârsta lui. De aceea avem nevoie de un sistem, funcţional repet, funcţional, ar face să înlăturăm aceste pericole."
Poliţiştii nu vor putea însă acţiona independent. Ei vor primi un mandat de localizare din partea procurorului care capătă acest drept pentru 48 de ore.
Acelaşi proiect de lege vorbeşte şi despre crearea unor structuri centrale în cadrul Poliţiei Romane, care să se ocupa exclusiv cu cazurile de dispariţii. Acolo ar trebui să se reunească mai mulţi specialişti din poliţie, sociologi şi psihologi care să analizeze toate cazurile vechi şi să creeze proceduri şi manuale.
La nivel local, proiectul presupune şi specializarea în cazuri de răpiri, a mai multor poliţişti, în fiecare judeţ. Până să ajungă în Parlament, proiectul este deocamdată în dezbatere publică. Iar cei care vor să trimită sugestii ministerului, o pot face în urmatorele 10 zile. Poliţia dispunde deja de un sistem de "Alertă, răpire copil", însă a fost activat o singură dată, anul trecut.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
aCLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!